Mi történne, ha a Ceres törpebolygó eltalálná a Földet?

2017. január 4., szerda
Ebből a számítógéppel szimulált videóból megtudhatod. Ráadásul az a riasztó benne, hogy a dolog nem is annyira elméleti eszmefuttatás, ugyanis ekkora méretű aszteroida bármikor a Földbe csapódhat a jövőben!

Bár feltehetnénk a kérdés, hogy miért is ütközne valaha is a Ceres törpebolygó a mi bolygónkkal, azonban itt nem is ez a lényeg, hanem az, hogy mi történne Földünkkel akkor, ha egy ekkora méretű objektum, aszteroida, vagy hold ütközne velünk.

A Ceres a Naprendszerünk legkisebb törpebolygója, azonban még így is igen impozáns méretekkel rendelkezik egy aszteroidához képest.

Az aszteroida övben ugyanis a Ceres számít a legnagyobb és egyben legnehezebb testnek a maga 940 kilométeres átmérőjével.

Csak a viszonyítás miatt: a dinoszauruszok kipusztulásáért felelőssé tehető aszteroida körülbelül 14-15 kilométer átmérővel rendelkezhetett.

Már az is bőven elég volt ahhoz, hogy a bolygó élővilágának 90%-át kipusztítsa, és eltörölje a Föld színéről.A Ceres Földünkkel való ütközése pedig olyan beláthatatlan katasztrófával járna, ami nem csak az emberiség, de a teljes Földi élővilág megsemmisülését jelentené.

100-szor nagyobb lenne a robbanás ereje, mint ami a dínógyilkos meteorit esetében volt.

Gyakorlatilag még a mikrobákat is eltörölné, és minden élő organizmus és baktérium elpárologna a robbanást követő óriási hő és tűzhullám során.

Iszonyatos erejű, szuperszonikus sebességű szeleket eredményezne, és akkora lyukat ütne a bolygón, mint az Egyesült Államok teljes területe.

Emellett több trillió tonnányi Földi kőzetanyag repülne ki az űrbe, és még az sem kizárt, hogy a bolygónk magjáig hatolna a becsapódó Ceres, amivel akár meg is állíthatná a Föld forgását, ha megfelelő szögben csapódna be.

Bár attól nem kell félnünk, hogy a Ceres valahogyan kilökődik felénk az aszteroida övből, de attól már annál inkább, hogy egy hasonló méretekkel rendelkező gyilkos űrszikla egy napon majd keresztezheti a Föld pályáját.

Ha így lesz, minden tőlünk telhetőt meg kell majd tennünk azért, hogy elkerüljük a világvégét…

érdekes video érdekesség csillagászat űrkutatás világvége globális kataklizma aszteroida


Megtekintések száma: 45993

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet