Miért éltek rejtélyesen sokáig a keresztes lovagok?

2016. április 10., vasárnap




A Szent-Grált bújtató, annak titkát őrző középkori lovagok az átlagnál jóval tovább éltek. Egyesek szerint a mágikus kehely csodatévő erejének tudható be, míg mások tudományos magyarázatot keresnek a rejtély mögött. Mi az igazság?

A legendás csoport, a keresztes lovagok őrizték az egyház talán legrégebbi és legnagyobb jelentőségű relikviáját, a Szent-Grált.

Sok mendemonda kering arról, hogy a keresztes lovagok átlagon felüli életkort tudhattak magukénak, és hogy ez a kiváltság valamilyen módon közvetlenül kapcsolatba hozható magával a Szent-Grállal.

szent-gral-kerekasztal

Sokan kutatták, de még senki sem jött rá a rejtélyes összefüggés nyitjára.

Mágikus varázserő

A keresztes lovagok átlag életkora 60 év volt. Ez a szám ma már nem tűnik kiemelkedőnek, de abban a korban az átlag életkor 25, jó esetben, a jobb vidékeken is csak 45 év volt.

a-szent-gral-titka

A legtöbb keresztes lovag azonban 60-70 évesen halt meg, szinte kivétel nélkül.  

Akadnak olyan feljegyzések, legendák is, miszerint a Szent-Grált közvetlenül őrző lovagok képesek voltak több száz évig élni, akárcsak az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag című filmben láthattuk.

Tudományos magyarázat a rejtélyre?

Egy új tanulmány eredt a legenda és az évszázados rejtély nyomába. Rengeteg feljegyzést, és kutatási adatot áttanulmányozva a kutatók arra jutottak, hogy a keresztes lovagok életmódja volt hosszú életük kulcsa.

A lovagok ugyanis rendszeresen higiénikus rituálékat tartottak. Akkoriban még nem volt bevett szokás, hogy kezet mossanak étkezés előtt, de ők megtették. Mindemellett a legtöbb keresztes lovag különleges diéta szerint élt, különleges étrenddel, ami szintén hozzájárulhatott kivételes állóképességükhöz, átlagon felüli korukhoz.

keresztes-lovagok

Sok gyümölcsöt ettek, és különféle élénkítő hatású gyógynövényeket. A magas vérnyomást valószínűleg egyáltalán nem ismerték, és a halálozási ráta is igen kicsi volt körükben.

Ezt a fajta ősi tudást adták át egymásnak, mikor új lovagot avattak be köreikbe, így a keresztes lovagok sokáig nem haltak ki.

Persze ez még mindig nem magyarázza azokat a történelmi beszámolókat, melyek több száz éves aggastyán korú lovagokról beszélnek, akik fiatal társaikat meghazudtoló fizikummal és állóképességgel bírtak.

szent-gralt-orzo-keresztes-lovag

Egyes teóriák szerint még ma is élnek keresztes lovagok a világ legelhagyatottabb vidékein, vigyázva rá, hogy a Szent-Grál titkát soha senki ne legyen képes felfedni.


Megtekintések száma: 16569





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet