Miért szeretünk félni? Érdekes titok a félelem pszichológiája mögött

2017. január 5., csütörtök




Rég láttál már egy jó horrorfilmet? Vagy olvastál valami rémségeset? Szeretnél egy kicsit borzongani? A félelemérzés nem csak egy nyomasztó és rossz érzés. Tudtad, hogy egy statisztika szerint az emberek 45%-a kifejezetten szeret időnként borzongani.

A félelemérzet egyben élvezet?

Ez azt jelenti, hogy az ember időnként tényleg szereti ezt az érzést. Ez összefügg azzal, hogy mikor félünk, rengeteg adrenalin szabadul fel a szervezetünkben, ami felpörget, és még endorfint, azaz boldogsághormont is termel.

Persze ezt a boldogsághormont nem olyan nagy mennyiségben termeli ilyenkor a szervezetünk, mint futás, vagy nevetés közben, de a félelem érzet elmúltával a testünk rövid időn belül termel belőle egy érezhető mennyiséget, amikor megnyugszunk.

A félelem pozitivitásának oka azonban leginkább a félelem pszichológiájában rejlik.

Az ember szeret dacolni a halállal, és az elmúlással, mert ilyenkor érzi igazán, hogy él. Megint visszautalva a biológiára, ez az adrenalinnak is köszönhető, mely ilyenkor "felmpumpál energiával" minket.

A félelem pszichológiája

Ráadásul vagy egy lélektanilag igen kedvező hatása, mely egyben okként is felfogható a félelemmel kapcsolatban. Ha szeretünk félni, az még nem debilség, hanem azt jelenti, hogy szeretnénk szembenézni a félelmeinkkel.

Ha valaki fél a szellemektől, akkor az a megoldás rá, hogy megpróbál ezekkel a lényekkel szembenézni. Nem mellesleg az adrenalin a meneküléshez, küzdelemhez, és egyéb dolgokhoz is jó, ezért is árad szét a szervezetben félelemérzet esetén.

Mondhatni benne van a boogie a lábunkban...

Az adrenalin szerepe a félelemérzetben

A szívverésünk és a légzésünk felgyorsul, az izmok megfeszülnek, érzékszerveink élesebbé válnak. Amikor valóban veszélyes szituációba kerülünk, legtöbben nem élvezzük ezt az érzést, egyszerűen csak a védekezésre használjuk.

Az olyan helyzetekben azonban, amelyekben tudjuk, hogy alapvetően biztonságban vagyunk, élvezetet nyújthat ez az energia.

Ezáltal a szorongásunk oldódik, ami végső soron ahhoz vezethet, hogy a látott félelmekkel képesek lehetünk szembenézni. Ma már éppen ezért alkalmaznak egyes országokban olyan kezelést, hogy az illetőt szembeállítják a félelmeivel, amiktől tart.

Így rájön szépen apránként, hogy nincs is oka félni, és lassan kiölik belőle ezt az érzetet.

Ráadásul megvan bennünk az ösztönös kíváncsiság, mikor kimegyünk éjszaka a sötét erdőbe, vagy beülünk egy jó horrorfilmet nézni.

Ugyanis amikor a filmnek vége van, és a cselekmény végeztével feloldódik a filmek által felvetett probléma - jó esetben -, akkor mi magunk is egyfajta kellemes megkönnyebbülést érzünk magunkban.

ezotéria egészség lélek


Megtekintések száma: 56292





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet