​Mikor oltanak be? Segítünk: íme, minden, amit a menetrendről tudni lehet!

2021. március 2., kedd
Várja, hogy beoltsák végre? Vagy már túl is van az első vakcinadózison? Összegyűjtöttük, mit lehet tudni a menetrendről és arról, hogyan zajlik majd a tömeges oltás.

Orbán Viktor miniszterelnök korábban húsvét körüli nyitási lehetőségről beszélt, ma György István, az oltási munkacsoport vezetője pontosított, közölve: április 11-ig kapja meg minden regisztrált legalább az első vakcinadózisát a koronavírus ellen.

Mit tudunk most? Eddig közel 2,5 millióan regisztráltak védőoltásra az állami honlapon, a vakcinainfo.gov.hu-n. A mai napig 721 ezren kapták meg legalább az első oltásukat, második dózison negyedmillió fő van túl (emlékeztetőül: az első koronavírus elleni oltást tavaly december végén adták be Magyarországon). Ez azt jelenti, hogy az április 11-i határidőig rendelkezésre álló öt és fél hétben nagyjából 1,8 millió embert kell majd beoltani, azaz hetente nagyjából 327 ezer főt.

A kormány a holnaptól számított egy hétben kíván igazán gyorsítani az oltási tempón: közlésük szerint egyetlen hét leforgása alatt 529 ezer dózist kívánnak beadatni.

Ez az oltási menetrend szerdától szerdáig a következők szerint néz majd ki:

A háziorvosok között 250 ezer adag kínai Sinopharm vakcinát osztanak majd ki. Ezzel parxisonként 45-50 ember oltható be. A pácienseket a háziorvosok értesítik, az injekciókat túlnyomórészt a rendelőkben adják majd be. Ezt a vakcinát a 60 év felettiek és alattiak is kaphatják.

A most érkezett 114 600 adag Pfizer/BioNtech vakcinát a kórházi oltópontokon adják be, szintén a holnaptól kezdődő héten. Ezeket a vakcinákat a regisztrált időseknek szánják, ők a kórházi oltópontokon kaphatják meg az oltásukat, a háziorvosok irányítják majd őket a megfelelő helyre.

Mintegy 40 ezer Moderna vakcinával részben a háziorvosok oltanak, részben az idősotthonok lakóinak vakcinázását, részben a kimaradt egészségügyiek oltását végzik.

További 74 ezer Astra-Zeneca oltóanyagot kórházi oltópontokra visznek, és a március 6-7-i hétvégén adják be a 60 év alatti krónikus betegeknek. Az érintettek a napokban sms-értesítést fognak kapni, hogy mikor és hol oltják be őket.

Második körös oltást a héten 49180 fő kap majd, a korábbi oltásának megfelelően.

(Ez is érdekelheti: Így kapta meg a kínai vakcinát Orbán Viktor )

A regisztráltakat tehát megadott elérhetőségeiken keresik majd. Aki a felkínált oltóanyagot nem fogadja el, az a sor végére kerül, újabb értesítést már csak akkor kap, mikor az általa preferált oltóanyag megérkezik - ez adott esetben több hónapos további várakozást jelent majd.

Aki regisztrált, de most nem kerül sorra (fiatalabbak, krónikus betegség nélküli 60 év alattiak), az a következő hetekben számíthat oltási behívóra. Az oltási terv részleteiről itt olvashat.

Mint arról szó volt már, változtatnak az oltási stratégián is: a Pfizer/BioNtech vakcina két dózisa között a beadási idő 3 hét helyett 35 napra módosul, míg az AstraZeneca első és a második részoltása közötti időintervallum 4-ről 12 hétre hosszabbodik. Erre azért van szükség, hogy minél több emberhez eljuthasson az első adag, mely a halálozástól és komolyabb megbetegedéstől a szakemberek szerint ismétlőoltás nélkül is véd.

A tömeges oltás folytatásának további nagy kérdése az, vajon az elmúlt két hét tempójához hasonlóan érkezik-e az oltóanyag az országba? A legtöbb oltóanyag eddig a Pfizer/BioNtech vakcinából érkezett, a hetivel együtt több, mint 900 ezer dózis. Oroszországból egy jelentősebb szállítmány (180 ezer első és 100 ezer második komponensű dózis) érkezik, ez azonban csak később kerülhet az oltásokat végzőkhöz.

További fontos tudnivaló, hogy a megkapott oltás nem jelent azonnali részvédelmet: az immunrendszernek napokra, de inkább hetes időtartamra van szüksége, míg érdemben reagál. A maximális hatás az ismétlőoltás utáni egy-két héttel alakul ki.


Megtekintések száma: 16070

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet