Mikroszkopikus robotokkal lesz gyógyítható a rák - közel a megoldás?

2018. április 5., csütörtök
Tényleg ez lehet az új módszer, mely a jövőben emberéletek millióit menthet meg?

A rákkutatás az elmúlt 60 évben alig fejlődött valamit olyan értelemben, hogy még ma is a kemoterápia, és a szintén elmaradott tudományos alapokon nyugvó sugárkezelés, és a barbár műtéti eljárások azok, amik szóba jöhetnek opcióként egy rákkal küzdő beteg számára.

Hamarosan azonban ez változhat, ugyanis a modern orvostudomány egyre több olyan kísérleti kezelést fejleszt, melyek valamelyike célba érhet az elkövetkező években.

Az egyik ilyen a mikroszkopikus robotrajok kifejlesztése, mely alapjaiban lenen képes nem csak megállítani, de meg is szüntetni a rák terjedését a szervezetben.

Az orvostudomány már régóta kísérletezik azzal, hogy a robotikát valahogyan bevonja a különféle betegségek gyógyításába.

Már több ízben kifejlesztettek okosgyógyszereket, és olyan kapszulákat, melyek apró chipekkel vannak ellátva, és jeleket küldenek, információkat továbbítanak egy adatbázisba a beteg állapotáról.

A rákkutatók is felfigyeltek az ezekben az apró szerkezetekben rejlő potenciálra. Újabban ezért gondolja sok jövőkutató azt, hogy itt nyílik lehetőség az újszerű megoldások, akár forradalmi áttörések megvalósítására.

Most a robotrajok tagjainak különálló irányításá sikerült megoldani, ami újabb fontos lépcsőfok.

Nemrég egy új áttörést jelentettek be, mely arról szól, hogy mikroszkopikus robotok egész hadát lehetne az emberi szervezetbe küldeni a rákos sejtek ellen.

A kísérletek során nem csak az egész robotrajt, hanem egyes tagjait is képesek voltak különállóan mozgatni és irányítani a szervezetben, ami eddig nem volt lehetséges.

Ez óriási előrelépés, és ezzel teljes mértékben programozhatóvá válnak a robotrajok. A rákos sejtek célzott megsemmisítése így egy alapvetően jól megvalósítható feladat lehet majd a jövőben.

Ezeket az apró szerkezeteket, melyek valójában kapszulák lennének,a véráramba jutatnák, majd a bennük található radioaktív magok csak a rákos sejtekhez kapcsolódva semmisítenék meg azokat.

Ezután a kapszulák újból bezárolnának, így akadályoznák meg, hogy a szervezetben más sejteket is érjen sugárzás.

Gyakorlatilag egy jól irányított kemoterápiáról van szó, csak sokkal fejlettebb módon, és úgy, hogy az a betegben semmilyen kárt nem tesz, és mellékhatása sincsen.

Ezek egyelőre felvetések a kutatócsoport részéről, de talán nem kell már sokat várni arra, hogy a gyógyászatban élesben is kipróbálják, élő embereken ezeket az eljárásokat.

OSZD MEG másokkal is!

egészség orvostudomány rák betegségek


Megtekintések száma: 62639

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet