​Minden feltétel adott egy Zika-járványhoz - figyelmeztetnek a tudósok

2022. május 8., vasárnap




Például az, hogy a vírus képes jobban terjedő és fertőzőképesebb változatokat létrehozni, de a legnagyobb probléma a terjesztésére alkalmas tigrisszúnyog stabil jelenléte. A leghatékonyabban a szúnyog ellen tudunk, tudnánk fellépni.

Aggasztó hír jelent meg április közepén egy, a Cell Reports folyóiratban közzétett tanulmányra hivatkozva, miszerint a Zika-vírus egyetlen lépésre van attól – pontosabban egy mutációnak kell megtörténnie ahhoz –, hogy robbanásszerű járványt okozzon a világon. A kórokozó neve sokaknak talán még ismerősen cseng, 2015 és 2017 között Amerikán söpört végig egy nagyobb járványhullám, a nyomában pedig Brazíliában sok újszülött jött világra súlyos agykárosodással, kóros kisfejűséggel.

A Zika-láz számunkra ma még a trópusokra jellemző egzotikus betegség, és bár erős túlzás azt állítani, hogy egy lépésre vagyunk a Zika-világjárványtól, azért a helyzet tényleg nem túl rózsás. A vírus már valóban többször is létrehozott jobban terjedő és fertőzőképesebb változatokat, a terjesztésére alkalmas szúnyogok már jelen vannak kontinensünkön – hazánkban is –, és adott a járvány harmadik fontos feltétele is: az európai emberek védtelenek, hiszen még nem találkoztak a kórokozóval.

Több európai kutatóműhellyel együttműködve a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumában aktívan kutatják a Zika-vírust különös tekintettel arra, mi várható tőle Európában. Erről és az említett mutációkról, a potenciális veszélyt hordozó inváziós szúnyogokról Dr. Kemenesi Gábor virológust, a laboratórium munkatársát kérdeztük.

A Zikát 1947-ben fedezték fel Afrikában, majd nem sokkal később megjelent Ázsiában, ma ezt a két fő genetikai változatot különböztetjük meg, amelyek persze számos alváltozatot hoztak már létre. Genetikai vizsgálatokkal mára pontosan feltérképezték haladási irányát, ahogy kelet felé terjedve a csendes-óceáni szigetvilágon keresztül, kisebb-nagyobb fellángolásokat produkálva eljutott Amerikába.

Bármely, szúnyogok által terjesztett vírus megjelenése önmagában még nem okoz járványt. A Zika esetén sok egyéb tényező mellett szükség van a megjelenés mellett az úgynevezett vektor, vagyis az átadására alkalmas szúnyogfaj jelenlétére és a népesség kitettségére is

– mondja a 24.hu-nak Kemenesi Gábor, és e három „lépcső” mentén haladva jutunk el a magyarországi és európai kilátásokhoz.

Kezdjük a vírussal. A cikkünk elején említett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a kórokozóban létrejövő változások potenciális fenyegetést jelentenek. Több olyan mutációt szedett össze, amelyek javítják az esélyeit, például növelik a fertőzőképességét vagy elősegítik a terjedését. Ebből a szempontból nyilván minél „erősebb és ügyesebb” a kórokozó, annál nagyobb fenyegetést jelent.


Megtekintések száma: 4037





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet