Minden kipusztulhat a Földön: borzalmas dologra jöttek rá...

2021. augusztus 6., péntek




Különös változások indultak meg a bolygónk talajában, mely komoly következményekkel járhat.

Egy nemzetközileg elvégzett vizsgálat derített fényt azokra a nagyon aggasztó folyamatokra, melyek rávilágítottak arra, hogy olyan változások indultak meg a Föld talajában, mely az emberiségre nagyon nagy hatással lehet.

Ha ez tovább folytatódik, akkor nem csak mi, de az egész élővilág veszélybe kerülhet.

De mire is jöttek rá pontosan, és hogy ez miért ennyire veszélyes dolog, mely nagy hatással lehet a jövőnkre?

Az egész a Föld talajának szerkezetével, és annak összetételével kapcsolatos. A bolygónk talaja rengeteg szelént tartalmaz, ami végső soron szükséges minden élőlény számára.

A most végzett nemzetközi vizsgálat szerint azonban a világ szántóföldjeinek kétharmadában 9%-kal kevesebb lesz a szelén az évszázad végére.

Ez elsőre nem tűnik nagy aránynak, de a folyamat nem csak felgyorsíthatja magát, de még nagyobb méreteket ölthet.

Élettelen a talaj, ez nem is vitás ma már...

Vagyis ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a Föld talaja lassan, de biztosan terméketlenné válik, mígnem előbb vagy utóbb semmi sem fog megteremni rajta, és teljesen élettelen lesz.

Eredményeik szerint a világ termőterületeinek kétharmadában csökken a szelén mennyisége a évszázad végére, a 20. század végéhez képest átlagosan csaknem kilenc százalékkal.

A termőföldek növekvő szelénhiánya ellen megfelelő trágyával lehet védekezni, Finnország már 1984 óta alkalmaz ilyet. Szelén emellett az állatok eledeléhez hozzáadott nyomelemként is alkalmazható.

Az agráripar felé ez egy rendkívül komoly és aggasztó jelzés, de sokak szerint nem jelenti azt, hogy visszafordíthatatlan folyamatról van szó, bár tény, hogy nagyon súlyos következményei lehetnek, melyek az egész életünkre kihatnak majd.

Az emberi testnek nagyon fontos a szelén, de nem csak neki. Számos más állat hasznosítja fel a szervezetében, de még a növények is, így azokat elfogyasztva az állatok hozzájuthatnak.

Vagyis, ha a talaj szeléntartalma lecsökken, az állatok és az ember sem jut elég szelénhez, és különféle betegségek alakulhatnak ki, melyek a szelénnel hozhatóak összefüggésbe.

A táplálékban, például a gabonatermékekben lévő szelén mennyisége attól függ, milyen sok nyomelem van a termőtalajban.

A tudósok arra már rájöttek, hogy a szeléntartalom azért csökken folyamatosan, mert egyre melegebb a Föld éghajlata, vagyis a globális felmelegedésnek van némi szerepe ezekben a folyamatokban.

A komoly egészségügyi problémák nem elhanyagolhatóak, ugyanis közel egymilliárd embert érintenek jelenleg világszerte, és mind visszavezethető a szelén egyre növekvő általános hiányára. 

tudomány hihetetlen kataklizma globális klímváltozás


Megtekintések száma: 96096





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet