Minden második ember rákos beteg lesz 2020-ig? Robogunk az elrákosodó társadalom felé...

2019. június 4., kedd




A Macmillan Cancer Support jelentésének előrejelzése szerint az Egyesült Királyságban folyamatosan növekszik a rákos betegek száma, várhatóan 2020-ra eléri a lakosság mintegy felét.

A brit Macmillan Cancer Support jelentése kiemeli, hogy 1992-ben a rákban megbetegedők aránya 32 százalék volt, 2010-re ez a szám 44 százalékra emelkedett, a prognózis szerint 2020–2030 között várhatóan 47 százalék lesz. A kutatók attól tartanak, hogy ez a szám akár alábecsült is lehet, mivel az emberek egyre hosszabb ideig élnek. A kutatók az elemzések elkészítéséhez külön választották a rákos megbetegedéseket és halálozásokat az egyéb betegségektől.

A túlélési lehetőségeket a következő számok illusztrálják. 1992-ben a rákos betegek 20 százaléka gyógyult meg. 2010-re ez a szám 35 százalékra emelkedett, és 2020-ra azt prognosztizálják, hogy a rákbetegek 38 százaléka nem a ráktól, hanem más betegségtől hal majd meg. 

Az egyéb halálokok közül a leggyakoribbak a szívbetegségek, a légzőszervi betegségek és az agyérgörcs.

A kutatás szerint a gyógyulási esélyek növekedését a korai diagnózis, a fejlettebb kezelések, és sikeresebb beteggondozás eredményezte. Ugyanakkor egyértelmű párhuzam figyelhető meg a magasabb életkorú populáció és a magasabb számú rákos megbetegedés között.

És a gyógyulás sem mindig teljes. Jane Maher professzor, a Macmillan Cancer Support vezető orvosa szerint sok páciensnek maradnak egészségügyi és lelki nehézségei a kezelések befejezése után is. Az emberek fáradékonysággal, fájdalommal, nehézkes mozgással, vagy éppen mozdulatlansággal, illetve komoly gondokat jelentő mellékhatásokkal küzdenek.

„Minél rövidebb időn belül felül kell kerekednünk ezeken a problémákon, elsősorban a betegek, de az adófizetők érdekében is. El kell érnünk azt, hogy az emberek számára több megelőző szolgáltatást tudjunk biztosítani ahelyett, hogy várnánk, amíg kórházi ellátásra kényszerülnek.

Az orvostudomány versenyt fut a daganatos betegségekkel (is), számos biztató eredményt mutattak fel a kutatások, amelyeket az MNO is bemutatott:

Ciarán Devane, a Macmillan Cancer Support vezérigazgatója szerint a prognózis óriási terhet ró az egészségügyi rendszerre és a társadalomra. „Ötből két beteg nem hal meg a daganatos betesége következtében, és ők utógondozást is igényelnek majd.”

Az Egyesült Királyságban arra számítanak, hogy 2014 és 2015 folyamán további 5000 beteget gyógyítanak ki a rákból, és számukra is biztosítani kell majd a gondoskodást, hogy az igényeiknek megfelelő, jobb minőségű életet élhessenek majd.

Magyarországon a daganatos betegségek a haláloki statisztikában a második helyet foglalják el (23%) – olvasható a Magyar Tudományban, a Magyar Tudományos Akadémia folyóiratában, Tompa Anna cikkében.

A hazai rákhalálozásból kiemelkedik a tüdőrák-halálozás, ami a világon mindkét nemben a legelső. Ennek oka igen összetett, a dohányzás mellett a környezet, munkahely és a fokozott stressz is közrejátszik a betegség halmozódásában. 

Magyarországon halnak meg legtöbben a dohányzás következtében, holott nem nálunk a legmagasabb az egy főre jutó cigarettafogyasztás. 

A szomszédos Ausztriában hasonló mértékű cigarettafogyasztás mellett a halálozás 2,5-szer kisebb, mint nálunk. Ennek magyarázata még nem teljesen világos, de valószínű, hogy a hazai alacsonyabb életszínvonal, a rosszabb higiénés körülmények és az életmód különbözősége magyarázhatja az eltérést.

OSZD MEG másokkal is!

érdekes egészség rák életmód betegség


Megtekintések száma: 67125





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet