Mindenkinek joga van a halálhoz: újra kellene gondolni az eutanáziáról szóló törvényeket egy magyar szakértő szerint!

2017. augusztus 3., csütörtök




Mit gondolsz? Ha valaki már elviselhetetlen fájdalmakkal küzd, vagy csak saját meggyőződésből meg akar halni, megtehesse ezt törvényes keretek között?

Egy betegjogi szakértő véleménye szerint lazítani kéne Magyarországon az eutanázia törvényein, mivel ezt már más országokban rég megtették, és alapvetően kellene újra gondolni az egész témát.

Zeller Judit a Borsnak nyilatkozott arról, hogy teljesen át kellene formálni a hazai "képet" erről az egészről, mely még mindig nagyrészt a média által van démonizálva.

Nagyon megbotránkoztató kérdés, de beszélni kell róla, akármennyire nem szeretnénk is. Egyre több olyan eset van ugyanis, amikor magyar állampolgárok kérték a TASZ - Társaság a Szabadságjogokért - segítségét, hogy Svájcba kiutazva elvégezhessék rajta az életet megszüntető beavatkozást.

20 éves a törvény, és nem csak Judit szerint, de sok más szakértő, orvos és az utca embere szerint is érdemes lenne változtatni rajta.

Ahol az eutanáziát megengedő törvény hatályba lépett - például Hollandia - ott 2014-ig folyamatosan növekedett az eutanáziát kérők száma, 2015-ben már enyhe csökkenés mutatkozott.

Elmondta, hogy volt ügyfelük, aki nagyon konkrétan az iránt érdeklődött, hogyan tudna beszerezni olyan igazoló dokumentumokat, amiket egy Svájcban működő, asszisztált öngyilkosságban se­gédkező szervezetnél kértek tőle.

Ez mind azt mutatja, hogy igen is, az embereknek talán joga lenne meghalni, ahogyan világra jönni is alanyi joga van mindenkinek.

Az élet befejezéséhez való jog így talán nem is olyan ördöngösség, mint gondolnánk?

A Magyar Orvosi Kamara, mint mondja, eddig minden esetben egyértelműen és kategorikusan el­utasító álláspontot foglalt el. Azonban egy későbbi felmérés során - melyben orvosokat kérdeztek meg - 45%-uk mégis támogatná az aktív eutanáziát.

Szerinted mindenkit megillet a jog, hogy eldöntse, meg akar-e halni?

OSZD MEG másokkal is!

egészség egészség megelőzés elgondolkodtató eutanázia


Megtekintések száma: 37831





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet