Miniatűr nano halak juttathatóak az emberi véráramba?

2016. szeptember 13., kedd
A jövő orvostudományának mérföldkövei lehetnek azok a nano méretű fémhalak, melyek egy injekcióstű segítségével a véráramba juttathatóak, hogy gyógyszerek hatóanyagait árasszák szét a szervezetben.

Egy új felfedezésnek köszönhetően olyan apró, nano méretekkel rendelkező szerkezetet, vagy inkább szerkezeteket sikerült kifejleszteni, melyek pillanatok alatt az emberi vérbe juttathatóak, hogy ott különféle feladatokat lássanak el.

A kutatás alapvető célja az volt, hogy egy olyan irányítható vezérlőegységgel rendelkező szerkezetet hozzanak létre, mely

nem nagyobb egy hajszál tized résznél, és különböző gyógyszerek hatóanyagait képes szállítani.

Ennek eredményeképpen fejlesztettek most ki egy rendkívül ígéretes eszközt, melyet már el is keresztelnek nano halnak.A nano halak mozgás közben az igazi halak mozgását utánozzák.

Ráadásul a méretei is igen „impozánsak”. A nano hal szerkezeti váza 100-szor kisebb, mint egy homokszem.

Egyes alkatrészei a méter egymilliárdod részeit teszik ki. Igen nagy precizitás kell ilyeneket megépíteni ekkora méretben, de a technológia kiforrottnak látszik, hogy tömegesen is elő lehessen ilyen nano halakat állítani.

Jövőben gyógyszerek szállítóeszköze lehet

A kutatást és a fejlesztést egyszerre és összehangoltan végzik, hogy még jobban tökéletesítsék a nano halakat.

Van még néhány probléma melyek megoldás előtt állnak, de ha a fejlesztés sikeres lesz, az óriási jövőt nyithat az orvostudományban.

Gyógyszerek szállítójaként ilyen nano halak százait lehetne befecskendezni az emberi véráramba. Akár a rákkal is sikeresen felvehetnék ezek az apró szerkezetek a harcot, de számos más betegségre hozhatnak gyógyírt.

A gyógyszerek beadása mellett a szike nélkül végzett műtéti beavatkozások hatékony eszköze is lehet. Sőt, a szerkezet méretei miatt akár sejt szintű műveletek formájában is profitálhat belőle az orvostudomány.

Nem ez az egyetlen, hasonló célú kutatás a világon. Li csapata abban újított, hogy az általában használt spirál forma (a baktériumok dugóhúzóra hasonlító farkát másolva) helyett a halak lüktető, magát előre hajtó mozgást imitálják, ami eddig sokkal hatékonyabbnak bizonyult.

Az egyik megoldandó probléma most az, hogy vajon hogyan ürülnek ki a szervezetből ezek a szerkezetek, ezt a problémát még nem oldották meg a mérnökök, de ha sikerül a jelenleg használt anyagok helyett egy olyan anyagból megalkotni a nano halakat, melyek egy adott idő múlva a szervezetben lebomlanak, az utolsó akadályok is elhárulnak a projekt előtt.

tudomány technológia technika hihetetlen orvostudomány emberi test


Megtekintések száma: 147718

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet