Mit jelent a NASA bejelentése? Tényleg megvannak az idegenek?

2017. február 23., csütörtök




Nemrég nagy port kavart a hír, hogy a NASA bejelentette, lakható, sőt, valószínűleg lakott bolygót találtak a Naprendszeren kívül. De mit is jelent ez pontosan a jelenre, és az életünkre, valamint a tudomány jövőjére nézve?

Hatalmas felfedezés

Mint ismeretes, a NASA szinte hatalmas áttörésként jelentette be, hogy a Trappist-1 rendszerben - mely egy törpecsillagot foglal magában hét Földszerű, és méretű bolygót találtak.

Ez már önmagában egyedülálló az exobolygó kutatásban, azonban még ennél is szenzációsabb dolgot találtak.

A vizsgálatok során ugyanis kiderült, hogy a hét felfedezett bolygó közül három biztosan a lakható zónán belül helyezkedik el.

A lakható zónának azt a zónát nevezzük, mely alatt az adott csillagtól való megfelelő távolságot értjük, ahol még képes folyékony állapotban jelen lenni a víz, és így megfelelő hőmérséklet uralkodik egy adott égitesten az élet számára.

Légkörük és vizük van

A tudósok egyike, Amaury Triaud, a Cambridge-i Egyetem munkatársa döntő lépésnek nevezte a felfedezést a földön kívüli élet lehetőségének kutatásában, ugyanis egyértelmű jelek utalnak arra, hogy a három bolygó légkörében oxigén található, és vízhez kapcsolható anyagok.

A Vízöntő csillagképben található különös naprendszer ezért alaposan felkeltette a tudósok érdeklődését, akik azt várják, hogy a jövőben, alig 5 éven belül képesek lehetünk részletesen megfigyelni a technológia segítségével ezen bolygók légkörét.

A kutatók szerint nem az a kérdés, hogy találunk-e valaha életet a Naprendszeren kívül, hanem az, hogy MIKOR. Ugyanis nagy a valószínűsége, hogy ezeken a bolygókon is van élet, akár modernebb civilizációk is.

Hol vannak az idegenek nyomai?

Még az sem kizárt, hogy a másik 4 bolygó is lakható, és adottak az élet számára a körülmények, ugyanis még ezek is a zóna határán keringenek.

Ugyanakkor a szóban forgó három bolygó egészen biztosan lakható. Sőt, egyes jelek arra utalnak, hogy most is van élet rajtuk.

Ne feledjük el, hogy 40 fényévnyire vannak tőlünk. vagyis lehet, hogy a mostani vizsgálatok szerint nincs légköri szennyezésre utaló nyom a bolygók atmoszférájában, de mivel mi a múltat látjuk, több évtizede lehetett fejlődni az életnek.

Gondoljunk bele, mi mire voltunk képesek 40 év alatt. Hatalmas technológiai fejlődésre. Ha most megy végbe az ipari forradalom ezeken a bolygókon azt 40 év múlva már látni fogjuk.

Mások azt vetették föl, hogy talán annyira fejlett civilizáció élhet ezeket a planétákon, hogy egyszerűen nincs légszennyezés, ezért nem akadtunk még ilyenek nyomára.

tudomány csillagászat űrkutatás élet más bolygókon


Megtekintések száma: 35752





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet