Mit találhatunk majd a Proxima b felszínén?

2017. január 11., szerda




Az elkövetkező 5-10 évben kiderülhet, valóban van-e élet, és ha van, akkor milyen lehet a tőlünk mindössze 4 fényévre lévő exobolygón. Sorra vettük a lehetőségeket a mikrobiológiai szintű élettől kezdve a fejlett civilizációig.

A Proxima b nevű égitesten nem régen fedezték fel, és már a felfedezésekor is úgy tartották, ez lehet a második Föld. Sokan csak találékonyan Föld 2-nek hívják, mert a bolygó összetétele, naptól való elhelyezkedése és egyéb tulajdonságai kísértetiesen hasonlítanak bolygónkéra.

Az égitest a lehető legjobb távolságra van saját napjától, a hőmérséklete ezért ideális mind a folyékony víz jelenlétére, de még az élet kialakulására is.

Mióta megtalálták, megtudtak néhány érdekes dolgot, többek között azt, hogy légkörében felhők lehetnek jelen, és felszínének egy nagyobb részét óceán boríthatja.

Éppen ezért különféle kutatások és projektek irányulnak arra, hogy egy napon a következő években megtudhassuk, mi élhet, vagy mi lehet jelen a bolygó felszínén.

Mikrobiológiai élet

Ez nagyon valószínű, ugyanis az élet feltételei egyértelműen adottak a bolygón, vagyis ha csupán néhány százezer éve van jelen minden kémiai elem és körülmény, már akkor is feltételezhetően egy kezdetleges, baktériumok szintjén létező élet már jelen lehet a felszínen, vagy a felszíni óceánok vizében.

Persze ennek a fajt életnek a legnehezebb a bizonyítása ekkora távolságokból, így nagy valószínűséggel csak egy oda küldött szondának a méréseiből tudnánk bármire következtetni.

Primitív fajok jelenléte

Az is elképzelhető, hogy a bolygón már tovább fejlődhetett az élet, és egy primitívebb formában lehet jelen.

Ez annyit takar, hogy az óceánokban rengeteg puhatestűt, és egyéb lényt találhatnánk, ha odarepülnénk, de a szárazföldön még nem lenne túl sok mozgás. Az evolúciónak talán abban a szakaszában lehetnek ugyanis, amikor még nem hódították meg a szárazföldet ezek a lények.

Dinoszauruszok élhetnek a felszínen

Ennek a teóriának bár viccesen hangzik a felvetése, mégis komoly esély lehet rá, hogy a Proxima b felszínén őshüllők fejlődtek ki.

Noha más mértékű a gravitáció, és a hőmérsékleti viszonyok, de összességében nagyban hasonlít a Földére, vagyis elképzelhető, hogy az evolúció hasonló lényeket szült, mint annak idején, az ősi Földön.

Ha pedig ez így van, akkor könnyen lehet, hogy dinoszauruszok uralják most a Proxima b felszínét.

Fejlett földönkívüli civilizáció

A legtöbben talán abban reménykednek, hogy egy igazi, fejlett földönkívüli civilizációra bukkanunk a Proxima b bolygón.

Jelenleg is vannak erre irányuló megfigyelések, melyek arra alapoznak, hogy a Proxima b felszínét jobban meg lehessen figyelni, és a részletekből ki lehessen hámozni a légszennyezésre utaló jeleket.

Ez ugyanis egy fejlett civilizáció "lábnyoma" lenne a légkörben, ami távolból is érzékelhető.

Kipusztult civilizáció romjai

Lehetséges, hogy a bolygó már régen lakott volt, és azóta a rajta élő civilizációnak csak a nyomát fogjuk felfedezni.

Ez azért lehet majd, mert talán továbbálltak, vagy az is lehet, hogy saját bolygójuk lett egyben koporsójuk is, és még idő előtt kipusztultak, mielőtt szert tehettek volna a csillagközi utazásokhoz szükséges technológiára.

Halott bolygó

Könnyen lehet ugyanakkor az is, hogy egy halott bolygóra bukkanunk. Ennek ugyan kicsi az esélye, de elméletben lehetséges. Ez esetben azonban nem örökké marad halott a bolygó, csak annyit jelent, hogy még nem alakult ki az élet.

A kémiai folyamatok és a környezet ellenben adott az élet kialakulása számára, ezért az elkövetkező évmilliók során az élet csírája ki fog hajtani a bolygón.

rejtély rejtélyek ufó ufók idegen idegen civilizációk csillagászat űrkutatás idgeenek


Megtekintések száma: 54066





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet