​Most már nagyon nehéz lesz a fertőzés terjedését megfogni - állítja a volt tisztrifőorvos

2020. szeptember 8., kedd
A volt tisztifőorvos szerint „Magyarország élre állt a vészes versenyben” és újra el kellene kezdeni sulykolni: „maradj otthon”.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy hétfőn újabb csúcsot döntött az újonnan beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Egy nap alatt 576 új fertőzöttet regisztráltak, az aktív fertőzöttek száma 4377 fő volt, egy krónikus beteg pedig elhunyt.

"Magyarország élre állt a vészes versenyben, alighanem e napokban nálunk terjed a leggyorsabban a koronavírus-fertőzés"

- reagált a legfrissebb adatokra Falus Ferenc egykori tisztifőorvos a Népszavának.

A rendkívüli növekedési ütem Falus szerint azt is mutatja, hogy a kormányzat nem lépett időben.

"Hagyták augusztusban elszabadulni a járványt azzal, hogy engedték a bulikat, a koncerteket, kerti partikat, a falunapokat, a gólyatáborokat, nagyobb esküvőket lebonyolítani"

- magyarázta a szakember, aki azt is hozzátette:

most már nagyon nehéz lesz a fertőzés terjedését megfogni.

Az egykori tisztifőorvos szerint újra el kellene kezdeni sulykolni, hogy „maradj otthon”, csak dolgozni lépj ki a lakásból.

A 15 főnél nagyobb csoportok találkozását pedig szerinte egyértelműen meg kellene tiltani.

Ezen felül az egykori tisztifőorvos szerint a kormánynak azonnal elérhetővé kellene tennie az ingyenes tesztelést.

Igaz, az elmúlt öt napban egyszer sem esett az új mintavételek száma hétezer alá, vasárnap a tízezret is megközelítette, ugyanakkor Falus Ferenc szerint ez még mindig nem elég. Úgy véli ugyanis, hogy mielőbb újabb laborokat kellene bevonni és naponta legalább 15 ezer tesztet végezni.

A Népszava arra is emlékeztet, hogy a WHO ajánlása szerint annyi vírus-diagnosztikai vizsgálatra lenne szükség, hogy mindennap öt százalék alatt maradjon a megtalált pozitív esetek aránya. 

Ez vasárnap hazánkban is sikerült, ugyanakkor az azt megelőző hét napban egyetlen nap kivételével, mindig 6 százalék feletti volt ez az érték.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 11614

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet