Mostmár biztos: Magyarország is feljut a Holdra!

2016. szeptember 2., péntek




Az amerikai Peregrine holdjárón már biztosan helyet kap egy magyar összeállítású időkapszula, amelyben kerámia táblákra nyomtatott, kicsinyített képeket és szövegeket helyeznek el a projekt részeként. Ezzel a lépéssel Magyarország végre kijut a Holdra, kulturális és szellemi formában. A Puli Space Technologies és a pittsburghi székhelyű Astrobotic a Tel Avivban zajló Google Lunar XPRIZEcsapatainak Tel Avivban tartott találkozóján jelentették be, hogy aláírták a szerződést, amelynek értelmében az amerikaiak Peregrine landolóegység fedélzetén helyet biztosítanak a magyar terhek számára is. Az amerikai Astrobotic nem titkolt célja, hogy az első csomagszállító céggé váljanak a Föld és a Hold között, és a DHL vagy a FedEx űrbéli megfelelőjeként rendszeresen terheket juttassanak égi kísérőnkre vállalatok, kormányok, egyetemek, kutatóintézetek és akár egyének megbízásából is. puli-space

A céget a Carnegie Mellon Egyetem Robotikai Intézetének munkatársai alapították 2007-ben.

Az Astrobotic gyakran hangoztatott hitvallása, hogy az üzleti megfontolásokon túl minél több nemzet számára szeretnék valóra váltani a holdra szállás élményét, és hozzájárulni ahhoz, hogy minél többen részesülhessenek saját „Apollo”-pillanatukban. A Peregrine a jövőben elviekben egyaránt képes lesz különböző Hold körüli pályákra és a Hold felszínére is eljuttatni rakományát, amelyek közül a felszínre szántak számára egyben energiaforrásként és kommunikációs központként is szolgál majd. A landolóegység 270 kilogramm hasznos teher Holdra juttatására képes.

A Peregrine-en a Pulival együtt a japán HAKUTO csapat két holdjárójának (MoonRaker és Tetris), a chilei AngelicvM járművének (Uni Rover) és egy amerikai rovernek is bérelt helye van.

Magyarország tehát egyfajta szellem vagy ha úgy tetszik kulturális formában hódíthatja meg a Holdat. Igazi magyar asztronautákra a szürke kísérőn még minden bizonnyal rengeteg emberöltőt kell majd várnunk, de ez az első kis lépés is óriási lépés afelé, hogy egy napon majd lábnyomot hagyjunk mi is a Holdon. puli-holdjaro A Puli az időkapszulára kötött szerződéssel azt már biztosította, hogy a világon a hetedik nemzetként Magyarország is hasznos terhet juttasson a Holdra.
„Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy részt vehetünk ezen a történelmi küldetésen, és úgy gondolom, hogy ez a lehetőség egy újabb jó példája annak, hogy a magyar mérnökök és tudósok bárkivel felvehetik a versenyt.”
Arról kevesebb tudósítás szól, hogy a cég egy olyan helyen tervezi a landolást, ahol barlangok vannak a Hold felszínéhez közel, így tudományos jelentőség szempontjából is lesz mi miatt izgulnunk nekünk magyaroknak, és a világnak. Ezek a barlangok régi kérdésekre adhatnak választ, cáfolhatják, vagy éppen megerősíthetik azokat az összeesküvés elméleteket, melyek szerint a Hold napjainkban is lakott, és valójában egy óriási mesterséges objektum.


Megtekintések száma: 6345





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet