Mostmár biztos: sokkal idősebb lehet a modern ember, mint eddig hitték!

2017. június 8., csütörtök




Egy lelet bizonyítja, hogy az ember eredete legalább 100.000 évvel korábban kezdődött.

Sokkal idősebb a modern ember, mint a tudomány azt sejtette. Ez pedig átírhatja az emberi evolúció történetét. Azok, akik edig másképp tanulták, most nyugtázhatják a tényt, hogy az ember múltjával kapcsolatban nem minden az, aminek látszik.

Az eddig legrégebbinek hitt leleteknél 100 ezer évvel korábbiakra bukkant egy nemzetközi kutatócsoport Marokkóban.

Ezek olyan legalább 300.000 éves csontmaradványok, melyek a Homo sapiens kialakulásáról árulkodnak.

És melyekből kiderül, hogy a mai modern ember jóval idősebb, mint eddigi sejtették.

A lipcsei Max Planck evolúciós antropológiai intézet kutatói és munkatársai a Nature című tudományos lapban is publikálták felfedezésüket, ami igen jelentős, mert valószínűleg a történelemkönyveket is át kell majd írni miatta.

A Homo sapiens faját korábban 195.000 évesre saccolták. Ezeket eredetileg Omo Kibisben találták, és rengeteg vizsgálatot követően a valaha volt legrégebbi csontoknak nyilvánították.

Egészen mostanáig. Ugyanis a frissen talált marokkói lelet 100.000 évvel régebbi.

"Sokáig úgy hittük, hogy az emberiség bölcsője 200 ezer éve Kelet-Afrikában volt. Adataink szerint azonban a Homo sapiens már 300 ezer éve elterjedt az egész kontinensen."

A mai új modellek és adatok szerint már az sem biztos, hogy az ember Afrikából származik. Egyre több jel utal arra ugyanis, hogy Európa, vagy annak is inkább a Közel-keleti része az, ahonnan eredeztethető az emberiség.

A 22 megkövesedett csontmaradványt számtalan vizsgálatnak vetették alá, hogy megerősítsék az eredményt.

Különösen a koponyatöredékeket vizsgálták meg nagyon aprólékosan modern komputertomográfiával és alávetették statikai elemzéseknek is. Elképesztő felfedezés, hogy sokkal régebbi az emberiség.

nem kizárt, hogy a jövőben éppen ezért még ennél is régebbi leletek kerülhetnek elő. A csontok a modern homo sapiens egyfajta előfutárának fejlődési szakaszába adnak egy betekintést, amire soha eddig nem volt alkalmuk a kutatóknak, így a felfedezés óriási jelentőségű.

OSZD MEG másokkal is! 

tudomány az emberiség eltitkolt történelme történelem régészet


Megtekintések száma: 31958





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet