Műanyag faló baktérium mentheti meg a Földet?

2016. szeptember 9., péntek




Az Ideonella sakaiensis elnevezésű baktérium enzimjei segítségével egyszerűen vízre és szén-dioxidra bontja a műanyagot. 

A kutatók műanyag szeméttelepek közelében bukkantak rá, eddig nem is ismertük, egyes vélemények szerint nem is olyan rég alakulhatott ki, válaszul a rengeteg műanyagra a természetben. Ez a baktérium lehet a Föld túlszennyezése elleni harc kulcsa?

Ki hitte volna korábban azt, ha valakin felvetette volna, hogy a jövőben egy olyan baktériumot fognak fölfedezni, mely a hatalmas mértékű környezetszennyezésre válaszul alakult ki.

A japán Keio Egyetem kutatói fedezték fel a szóban forgó rendkívül különleges baktériumot.

Az organizmus a vizsgálatok szerint nem túl rég alakulhatott ki, mert soha korábban nem sikerült sehol azonosítani a bolygón.

A baktérium képes lebontani a műanyagot, pedig a műanyag nagyon nehezen bomlik le. A természetbe is sok évszázad kell, mire egyáltalán megváltozna a szerkezete, és ez még nem is jelentene teljes lebomlást.

A baktériumnak ellenben nincs gondja a lebontással, ugyanis

meleg helyen hat hét alatt lebont egy vékony PET műanyagot,

és a tervek szerint új hulladékfeldolgozási módszerek kialakításához használhatjuk majd fel.

Ez lehet a kulcs annak a harcnak, melyet a globális környezet és szemétszennyezés ellen folytatnak már jó ideje.

Ha ugyanis sikerülne hatékonyan felhasználni a baktériumot, akkor egy rakás szemét mennyiségét sikerülne leredukálni, ami nem csak az államok gazdaságára lenne pozitív hatással, hanem a Föld ökoszisztémájára.

tudomány technológia technika baktérium szennyezés környezetszennyezés alternatív tudomány


Megtekintések száma: 20226





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet