Műholdas felvételeken a Szahara, ahogyan még sosem láttad!

2017. január 2., hétfő




Garantáljuk, hogy meg fogsz lepődni ezeken a felvételeken, mert nem mindennapi látvány van rajtuk.

Az Észak-Afrikában elhelyezkedő Szahara sivatag a világ legnagyobb sivataga. Csaknem 9 millió négyzetkilométer kopár pusztaság, ahol oázisok is csak elvétve akadnak.

A Szahara sok százezer évvel ezelőtt még egy nedves, csapadékos hely volt, azonban már több ezer éve egy hatalmas, masszív sivatag, ahol nagyon minimális a csapadék, de olyan év is van, mikor egyáltalán nem esik semmi.

A Szahara középső része hiperszáraz, alig valami vegetációval. Északi és déli szegélyein és fennsíkjain vannak ritkás fűvel és sivatagi bozóttal fedett területek és a vizet összegyűjtő vádikban fák és magasabb bokrok is előfordulnak.

Összességében tehát elmondható, hogy nem kifejezetten egy olyan hely, ahol vizet keresne az ember. Pláne nem egy olyan hely, ahol hó is esik.

Pedig bizony, még ha ritkán is, de előfordul, hogy a Szahara fehérbe borul. Legutóbb négy évtizede fordult hasonló jelenség elő, aztán valami váratlan dolog történt 2016 karácsonyán: újra hatalmas hófödte dűnéktől pompázott a Szahara.

A legutóbbi, 1974-es szaharai hóesés után ez a második ilyen hóesés, mely bekövetkezett a sivatagban.

A NASA rengeteg műholdfelvételt tett közzé a napokban, melyen végre nem csak madártávlatból, hanem műholdas közelképen lehet gyönyörködni a látványban, tűéles felbontásban.

érdekes érdekesség


Megtekintések száma: 16858





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet