Müller Cecília: itt a harmadik hullám, elkezdőtött

2021. február 18., csütörtök
"Ennek már soha nem lesz vége?!"

Ma is megtartotta online tájékoztatóját az operatív törzs, miután drámaian megnőtt az új fertőzöttek száma az elmúlt 24 órában. Müller Cecília kérdésre válaszolva kimondta: szerinte a harmadik hullám elkezdődött.

Megduplázódott az új fertőzöttek száma, közel háromezret azonosítottak, s 104 beteg hunyt el a koronavírus-fertőzés szövődményei miatt. Tegnap Müller Cecília elmondta, hogy a „járvány nem enged a szorításából”, most, az elkeserítő járványadatok után tájékoztattak a további lépésekről, tudnivalókról.

Ezután Müller Cecília vette át a szót. „Sajnos, hanyatló járványügyi adatokról kell beszámolni. Napokkal ezelőtt észleltük, hogy újra megnövekedett a naponta azonosított új koronavírus-fertőzöttek száma” – kezdte. Az elmúlt napon ez a szám fokozódott, 2853-ra nőtt. Továbbra is igaz, hogy az elhunytak között 3 százalék az, akinek nem volt krónikus betegsége a koronavírus fertőzés mellett. Sajnos, a kórházban kezelt betegek és a lélegeztetőgépre szoruló, súlyos betegek száma és az aktív fertőzöttek száma is folyamatosan nő. Ezek a számok arra figyelmeztetnek minket, hogy a járvány továbbra is zajlik, sőt, ismét emelkedő tendenciát mutat Európa-szerte – emelte ki a tisztifőorvos.

Ezért rendkívül fontos, hogy az oltási programunkat folyamatosan, következetesen végrehajtsuk - mondta, majd azzal folytatta, hogy a koronavírus-megbetegedésből alapvetően kétféle módon lehet védettséget szerezni:

vagy átesik a betegségen és kellő mennyiségű ellenanyaga fejlődik ki

sejtes immunítás: a memóriasejtek az immunrendszerben emlékeznek a kórokozóra és újabb fertőződés esetén védettséget tudnak kialakítani. Erről azt lehet tudni, hogy kisfokú védettséget jelent. Az igazi védettséget a védőoltás felvétele hoz – mondta Müller.

Magyarországon most már 5 védőoltást tudunk bevetni: a kínai Sinopharm-vakcina vizsgálata, engedélyezése még folyamatban van. Korábban részdokumentációkat kaptak erről az oltóanyagról, az oltóanyaggal együtt ez is beérkezett, az NNK ezeket nézi át, vizsgálatokat végeznek, hogy a vakcina minél előbb rendelkezésre álljon. Elmondta az oltóanyagról, hogy a kezelése és a kiszerelése lényegesen kedvezőbb, mint pl. a Pfizer-vakcinának. (2-8 fok között tartható, egyadagos, fecskendőbe töltött, beadásra kész állapotban kapják meg az oltópontok.)

Elmondta, nagyon fontos, hogy azokat védjük meg, akik a legnagyobb kockázattal néznek szembe, ha megfertőződnek a betegséggel, ezért határozták meg az adott módon az oltási programot is. Ezzel üzent azoknak, akik az oltási sorrend változtatását szorgalmaznák. Beszélt arról, hogy elterjedt egy olyan hír, hogy már áruházi raktárosok is várhatnak az oltásra. Erre tegnap a Koronavírus Sajtóközpont már reagált, tehát, hogy nem változik az oltási sorrend.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 3064

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet