​Müller Cecília: Nem lehet még enyhíteni, nem múlt el a fenyegetettség

2021. január 26., kedd




Fontos dolgok hangzottak el.

Kiss Róbert koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a védelmi intézkedések miatti szabályszegések felsorolásával kezdte:

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt hétfőn 153 -szor intézkedtek a rendőrök

Elmondta: 127 emberrel szemben azért kellett intézkedni, mert a tízezer lakosnál nagyobb településeken megszegték a maszkviselésre vonatkozó önkormányzati rendeletet. Közülük 40 embert figyelmeztettek, 36 kapott helyszíni bírságot és 51-t feljelentettek a rendőrök.

Tömegközlekedési eszközökön, azok várakozóhelyein a szabálytalan maszkviselés miatt 7 esetben intézkedtek, kereskedelmi üzletekben valamint bevásárlóközpontok területén pedig 19 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, mert nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot.

a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 356 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök

Ezek után Müller Cecília számolt be a járvány elleni harc állásáról.

"A világon közel 100 millió ember fertőződött meg az új koronavírussal, és 2 millió 120 ezer felett jár azoknak a száma, akik elhunytak a betegségben. Óriási számok ezek, a pandémia még erőteljesen zajlik a világon." - kezdte Müller. A járvány megállítására az egyetlen módszer az emberek beoltása, ami sajnos lassan halad előre. Elmondta, hogy az elmúlt 24 órában 459 fővel nőtt az igazolt új fertőzöttek száma. Elmondható, hogy a járványadataink az elmúlt két hétben kedvezően alakulnak. Egyre kevesebb az aktív fertőzött és folyamatosan nő azok száma, akik kigyógyultak a betegségből.

Vakcina

Elmondta, hogy a védőoltások beadása, a beérkező vakcinák számától függ. Mind a 25 oltóponton folyamatos a munka. Bejelentette, hogy ezeken kívül a városi kórházakban is nyílnak új oltópontok. Eddig 165 ezer ember oltására elegendő vakcinát kapott Magyarország (5 Pfizer és 1 Moderna-szállítmány). Tegnap és ma is érkezett Pfizer-szállítmány, vasárnapra egy Moderna-szállítmányt várnak. Eddig mindösszesen 149676 fő kapta meg az első oltását, 12.639-en már a másodikat is megkapták. Ezek a számok még nagyon kicsik, ahhoz, hogy enyhíteni lehessen a védelmi intézkedéseken - tette hozzá a tiszti főorvos.

Elhunytak

Az elmúlt 24 órában is elvesztetünk 89 beteget - folytatta a járványadatokkal, hozzátéve, hogy 4 százalék azoknak az áldozatok száma Magyarországon, akiknek nem volt semmilyen más betegsége, hanem haláluk okaként a koronavírus-fertőzést kell feltüntetni. Hétfőn az elhunytak között 50 éves volt a legfiatalabb, 97 a legidősebb - mondta el.

Oltás

Kiemelte, hogy a járványhelyzeten csak a tömeges tesztelés megkezdésével tudunk nagy mértékben javítani. Felhívta az egészségügyi dolgozók figyelmét arra, hogy az ő "kampányszerű" oltásával szeretnének végezni, hiszen a többi célcsoportot is el akarják kezdeni. Természetesen a folyamatot nem zárják le, de arra kér minden egészségügyi dolgozót, aki még nem jelentkezett oltásra és szeretné beadatni magának, az ne várjon tovább!

Müller kiemelte, hogy nem csak az idősotthonokban, egyéb bentlakásos intézményekben is tervezik megkezdeni az oltást. Magyarországon körülbelül 1600 szociális intézmény és további 300 bentlakásos intézmény üzemel, de eddig csak 80 intézménybe tudtak eljutni, mert egyszerűen csak ennyi oltóanyag áll rendelkezésre. A szociális ellátórendszer beoltása után az otthon lakó idősekkel szeretnék folytatni a sort - mondta.

Mutáns vírustörzsek

Müller azzal folytatta, hogy tudja, sokak térnének már vissza a megszokott életükhöz, de ehhez még idő kell.

„Hosszú ideje küzdünk a járvánnyal, de azt kell mondjam, hogy a tömeges oltás hoz minket olyan kedvező járványügyi helyzetbe, hogy a bolt, egyéb szolgáltatások nyitását szélesebb körben el tudjuk kezdeni. Mindenki erre törekszik, hogy ez megtörténhessen, azonban látni kell azt, hogy a kedvező járványügyi adatok mellett fenyegetettség nem múlt el.

Egyre-másra fedezik fel a különböző mutánsokat, amelyek jelenléte bizonytalanná teszi a járványhelyzet értékelését. Sokan számolnak be róla, hogy a brit mutánsra megfelelőek a védőoltások, amelyeket alkalmazunk, de a brazil és afrikai mutánsra vonatkozóan ilyen adataink még nincsenek. A Népegészségügyi Központban folyamatosan vizsgáljuk a mutáns variánsokat, időben szeretnénk észlelni, ha az országba beérkezik, illetve egy-egy közösségben gócszerűen elkezd terjedni." - mondta az országos tisztifőorvos.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 2617





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet