Náci bűnösök listáját találták meg Argentínában: valósak a legendák Hitlerről?

2022. január 2., vasárnap




Tényleg Dél-Amerikába menekült a náci vezérkar?

Az amerikai székhelyű Simon Wiesenthal Központ, amely híres a nácik felderítéséről, elmondta, hogy a dokumentumokat egy egykori Buenos Aires-i náci központ raktárában találták meg.

1935-ben a német náci kormány elkezdte a zsidó vagyon lefoglalását, miután antiszemita törvényeket fogadott el. A fosztogatás a holokauszt idején az 1940-es években is folytatódott.

- írja az ÚjVilágtudat

A központ szerint a pénz nagy részét titkos svájci bankszámlákra utalták át, ideértve a volt Schweizerische Kreditanstaltot is, amely később a Zürichben székhellyel rendelkező Credit Suisse bank lett. Úgy vélik, hogy ezeknek a bankszámláknak egy része rajta lehet a dokumentumokban felsorolt listán, melyeket Argentínában újonnan fedeztek fel.

"Úgy gondoljuk, hogy ezek a régóta alvó számlák a zsidó áldozatoktól ellopott pénzeket tartalmazhatják," - mondta a központ a héten kiadott nyilatkozatában.

Az 1930-as évek során Argentína volt vezetői - Jose Felix Uriburu elnök, akit "Von Pepe"-nek hívtak, és utódja, Agustin Pedro Justo - üdvözölték a nácikat és eszméiket.

Miközben Robert Ortiz náciellenes elnök 1938-ban történt hatalomra jutása után megpróbálta kiszűrni a nácikat az országból, már több ezren éltek Argentínában.

A Wiesenthal Központ szerint az NSDAP/AO - vagy a Német Nemzetiszocialista Párt/Külföldi Szervezete - hivatalosan 1400 taggal rendelkezett, és 12000 támogató taggal meghaladta a többi náci támogató csoportok és szervezetek tagjainak számát.

"Ide tartoztak az olyan német társaságok, mint az IG Farben (a Zyklon-B gáz szállítója, amelyet zsidók és a nácizmus egyéb áldozatainak kiirtására használtak), valamint olyan pénzügyi testületek, mint a 'Banco Alemán Transatlántico' és a 'Banco Germánico de América del Sur'. Ez a két bank nyilvánvalóan a náci átutalásokhoz szolgált Svájcba," - magyarázta Shimon Samuels, a Wiesenthal Központ nemzetközi kapcsolatok igazgatója.

A központ szerint az Ortiz által létrehozott különleges bizottság felvetette az úgynevezett Nazi Union Alemana de Gremios vagy Német Szindikátusok Szövetségének nevét, amelynek sok tagja szerepelt a náci támogatók között az országban.

Az 1943-as katonai puccs nácibarát rezsimet juttatott hatalomra Buenos Airesben, amely elrendelte, hogy a bizottság megállapításai semmisítsék meg.

Egy argentin nyomozó, Pedro Filipuzzi talált egy eredeti példányt, amely felsorolja a 12000 nácit, amit egy régi raktárhelyiségben rejtettek el az egykori Buenos Aires-i náci központban.

A Wiesenthal Központ felkérte a Credit Suisse-t az alvó bankszámlák azonosítására, egy levélben kijelentve: "Nagyon valószínű, hogy ezeken az alvó számlákon zsidó áldozatoktól zsákmányolt pénzeszközök vannak az 1930-as évek nürnbergi faji törvényei szerint."

Hozzátették: "Tudjuk, hogy már vannak igénylőik a nácik állítólagos örökösei közül a listán."

Az AFP-nek küldött nyilatkozatában a bank kijelentette, hogy korábban együttműködött a Paul A. Volcker elnökletével működő 1997-1999-es bizottsággal, amely a Credit Suisse-t és 60 másik svájci bankot vizsgált azzal a céllal, hogy azonosítsa azokat a számlákat, amelyek a náci üldöztetéssel vagy az áldozatokkal állhattak kapcsolatban.

"Azonban megvizsgáljuk ezt az ügyet is," - tette hozzá a bank.

A 2. Világháború alatt és az azt követő évek során Argentína és más dél-amerikai ország híres menedékké vált a nácik számára, mert azokat fasiszta katonai diktátorok vezették.

A legkeresettebb náci háborús bűnösök is Dél-Amerikába menekültek, köztük Adolf Eichmann, a holokauszt egyik fő szervezője, és Dr. Josef Mengele, az úgynevezett "Doktor Halál," aki beteg kísérleteket végzett az auschwitzi fogvatartottakon. Ők Argentínába és Brazíliába menekültek.

OSZD MEG másokkal is!

Forrás: ÚjVilágtudat


Megtekintések száma: 162203





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet