Nagy a baj az Antarktiszon: olyan dolgot figyeltek meg a kutatók, amit eddig még soha!

2017. szeptember 29., péntek
Leáldozott a jeges kontinens ideje? Megindul a klímakatasztrófa?

Nemrégiben a meteorológusok vizsgálták meg alaposabban a jeges világot, ahol igen megdöbbentő felfedezésre jutottak. Feltűnt nekik valamit, amit soha azelőtt nem észleltek.

Sőt, a folyamat egészen eddig ismeretlen volt az emberiség számára.

A folyamat rendkívül veszélyes a klímánkra nézve, sőt, sok szempontból magyarázatot ad az eddig ismeretlen tényezőkre a Föld és az Antarktisz klímájával kapcsolatosan

Míg egyesek óvatosságra intenek a felfedezéssel kapcsolatban, addig mások úgy vélik, hogy a globális klímakatasztrófa már elkezdődött, és ebből a folyamatból ered - legalábbis részben - másrészt az emberi tényezőből.

Kiderült ugyanis, hogy az eltűnő jégtömeg nagyon nagy hatással van a jégsapka tömegére is. Ez pedig alaposan megváltoztathat mindent, amit a jelenlegi klímamodellek figyelembe vesznek.

Vagyis minden klímamodell hibás lehet.

Arról van szó, hogy megfigyelték, hogy a sarki kontinens száraz szelei elgőzölögtetik a hókristályokat.

A kontinens belsejéből a partvidék felé fújó, nagy sűrűségű, hideg és nagyon száraz légtömegeket szállító ún. katabatikus szelek számottevően csökkentik a talajszintet elérő csapadék – túlnyomórészt hó – mennyiségét.

Magyarul: nagymértékben csökken a hó az Antarktiszon. Nem csak a felszínen, de maga a csapadék is.

Pedig ez azért jelentős, mert a havazás és a hó az Antarktiszi klíma és felszín jelentős formálója A hó egy része felszívódik, mielőtt elérné a felszínt.

A föntről érkező hópelyhek szilárd halmazállapotú jégből közvetlenül vízgőzzé alakulnak.

A földfelszínt elérő csapadékmennyiség a teljes kontinensre vetítve 17 százalékkal kevesebb, mint amennyi a magasabb légrétegekben összesen felhalmozódik.

A kutatók úgy vélik, hogy a jelenség a klímaváltozás hatására még hangsúlyosabbá fog válni. vagyis gyorsíthatja majd nagymértékben az Antarktisz olvadását, és teljes széthullását.

Ez pedig azért akkora baj, mert az Antarktisz olvadása jelenleg egy klímakatasztrófa első lépése.

Vagyis, ha az Antarktisz hanyatlani kezd és felolvadni, akkor a Föld klímája is teljesen megborulhat ennek hatására, nekünk, embereknek pedig a legrosszabbra kell majd felkészülnünk.

OSZD MEG másokkal is!

katasztrófa tudomány hihetetlen klímaváltozás


Megtekintések száma: 59796

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet