Nagy a baj: kiirthat minket egy aszteroida - ketyeg már az időnk, nem fogjuk tudni elkerülni

2019. december 5., csütörtök




Alan Fitzsimmons, a Queen’s University Belfast munkatársa szerint csak idő kérdése, hogy a Földet eltalálja egy emberiséget kiirtó aszteroida.

A kutató a BBC-nek azt nyilatkozta:

Fajunk még igen messze van attól, hogy felkészüljön egy ilyen becsapódás kivédésére.

Az Európai Űrügynökség a közelmúltban döntött úgy, hogy csatlakozik a NASA bolygóvédelmi missziójához.

A Hera küldetésének célja az lesz, hogy felmérje, miként állíthatunk meg egy ütközőpályán lévő objektumot.

Bár a becsapódás nem feltétlenül a mi életünkben történik meg, Fitzsimmons szerint kezdenünk kell valamit a ránk leselkedő fenyegetéssel. A szakértők rengeteg számítást végezhetnek, de amíg a gyakorlatban nem próbálják ki a különböző technológiákat, addig nem tudhatják, mire is számítsanak.

A terv az, hogy a NASA 2022-ben egy űreszközt irányít egy aszteroidába azzal a céllal, hogy eltérítsék azt. A Hera 2023-2024-ben fog elindulni, hogy felmérje az ütközés hatásait. 

Fitzsimmons bízik benne, hogy a begyűjtött információk elemzésében az amatőr csillagászok is segíteni fognak, hiszen óriási mennyiségű adatot kell majd feldolgozni.

A NASA mellett az Európai Űrügynökség (ESA) is részt vesz a világ első bolygóvédelmi próbáján – írja a Space.com. A NASA a Double Asteroid Redirection Test (DART) segítségével fog eltéríteni egy aszteroidát, az ESA Hera űrszondája pedig a küldetés hatásait méri majd fel.

A DART a tervek szerint 2021 júliusában indul, és 2022 októberében éri el a Didymos nevű kettes objektumot, majd a kisebb, 165 méter széles égitestbe csapódik.

A cél az, hogy a művelettel eltérítsék az aszteroidát.

A szakértők a földi teleszkópok segítségével fogják vizsgálni az ütközés hatásait. 

OSZD MEG másokkal is!

tudomány föld aszetroida


Megtekintések száma: 55720





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet