​Nagy a feszültség Washingtonban: a képviselőház felszólította az alelnököt Donald Trump elmozdítására

2021. január 13., szerda
Vajon mi lesz ebből az egészből...?

Továbbra sem csillapodnak a kedélyek Washingtonban, helyi idő szerint kedd este ugyanis az amerikai képviselőház határozatban szólította fel Mike Pence alelnököt Donald Trump republikánus párti elnök elmozdítására az alkotmány 25. kiegészítése alapján.

A határozatot 233 igen és 205 nem szavazattal fogadták el a demokrata többségű képviselőházban. Ugyanakkor Mike Pence kedden a Nancy Pelosi demokrata párti házelnöknek címzett levelében elutasította a 25. kiegészítés alkalmazását – írja az Index.

Mint ismeretes, az elnököt a január 6-i zavargások miatt távolítanák el idő előtt pozíciójáról lázadásra való felbujtás vádjával, Trump azonban egyenesen boszorkányüldözésnek nevezte, hogy felelősségre akarják vonni a Capitolium ostromáért.

Tette miatt véglegesen felfüggesztették a legtöbb közösségi oldalát, köztük a Twitter- és Facebook-profilját is, így pár napig nem lehetett hallani felőle, kedden azonban megtörte a csendet: nem tartja magát felelősnek az öt ember halálával járó ostrom miatt.

Mivel Mike Pence alelnök nem mutatott hajlandóságot Trump alkotmányos elmozdítására, a demokraták B-tervként az alkotmányos felelősségre vonás, azaz az impeachment eljárást is kezdeményezték.

Ez a vádpont utal Trumpnak a tavaly novemberi elnökválasztás óta hangoztatott állítására, miszerint valójában ő nyerte a választást, valamint említi a Capitolium ostroma előtt mondott beszédét is, amelyben az épületegyüttes elleni vonulásra biztatta híveit.

Továbbá kitér arra a telefonhívásra is, amivel az amerikai elnök nyomást próbált gyakorolni Georgia állam legfőbb választási tisztségviselőjére, hogy „találjon” elegendő szavazatot a novemberi eredmény megfordítására.

A Trump ellen felhozott vádpontok megszavazásához kétharmados többségre van szükség a szenátusban, ennek eléréséhez legalább tizenhét republikánus törvényhozónak kellene átszavaznia. 

Amennyiben ez megtörténik, Donald Trump egyebek között nem indulhat majd a 2024-es elnökválasztáson sem.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 23754

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet