Nagy a valószínűsége, hogy most is van élet a Marson!

2016. október 20., csütörtök




Egy új, nagyon átfogó kutatás, mely az utóbbi 40 év összes tudományos adatait elemezte, arra enged következtetni, hogy most is lehet a Marson mikrobiológiai szintű élet.

Évtizedes kérdések kerülhetnek megválaszolásra

A Mars és a Mars kutatása az utóbbi évek egyik angy színterévé fejlődött, és egyre több figyelmet kap. nem véletlenül, ugyanis igazi űrverseny indult a Marsért.

Az Amerikai kormány bejelentette, hogy 2030-ig embert fog küldeni a vörös bolygóra. Nem sokkal később Elon Musk, a Tesla és a SpaceX milliárdos tulaja, rájuk licitált, és azt mondta, akár 6 éven belül képes lesz saját projektje keretében embert küldeni szomszédunkra.

Az a nagy kérdés, hogy ki jut el először a Marsra. A Mars ugyanis valóban képes lehet egy új, igazi nagy fokozatú űrversenyt beindítani az elkövetkező években. Ehhez pedig az is hozzátesz, hogy tudnánk is mit kezdeni a Marssal, ugyanis egyre több vélemény osztja azt a tézist, hogy igen is, lehetséges terraformálni a vörös bolygót.

Lehetséges, hogy van élet rajta

Egy óriási, soha eddig nem látott kutatás indult nemrég, mely az elmúlt 40-50 év kutatási eredményeit elemezte. Az adatokat egészen 1970-től kezdve dolgozták fel napjainkig.

A kutatás ráadásul nem is volt eredménytelen, ugyanis több olyan kémiai nyomot is találtak, melyek arra utalnak, hogy nem csak a múltban volt élet a Marson, de még a jelenben is több mint valószínű a létezése, jelenléte.

Már 1976-ban érzékeltek néhány olyan anyagot, melyek kapcsolatban lehetnek az élettel, és annak jelenlétével a bolygón. Ezt azonban akkor semmibe vették, és úgy gondolták, hogy a mérés maga nem volt elég pontos.

Kiderült, hogy az eredmények alapján nagyon valószínű, hogy a marsi metán és a víz szerves vegyületekkel lehet kapcsolatban. Ez pedig egyértelműsíti, hogy napjainkban is létezhet élet a bolygón, igaz csak mikrobiológiai szinten.

Páratlan felfedezés

Az 1970-es évek adatai még nem voltak meggyőzőek, az új kutatás azonban rámutat: a marsi élet lehetőségével komolyan kell számolni.

Ha a mostani felfedezett összefüggések helytállóak, akkor a jövőben a Marsra látogató embereknek szembesülniük kell azzal, hogy mikrobiológiai szinten élet lesz jelen a bolygón.

Egyesek még azt sem tartják kizártnak, hogy ha ez a szintű élet régen alakult ki, talán a felszín alatti barlangokban összetettebb élőlények, mint például puhatestűek, rovarok is fennmaradhattak.

Ha erre fény derülne, az alapjaiban írná felül az életről alkotott elképzelésünket a világegyetemben. Márpedig könnyen lehet, hogy ez lesz a helyzet, és az elkövetkező években szenzációs felfedezéseknek leszünk tanúi.

Mi vittünk a Marsra az életet?

Mások viszont úgy vélik, hogy a Marsi életet mi vittük a bolygóra azzal, hogy meglátogattuk a szondáinkkal. Ugyanis egyes számítások szerint nem zárható ki, hogy a sterilizálás ellenére néhány szívós Földi baktérium megtelepedhetett a roverek alkatrészeiben.

Így amikor a Marsra leszálltunk, ezek a baktériumok ott szaporodásnak indultak, és ezek okozták a különös mérési anomáliákat.

Azonban ezt a teóriát rengeteg minden cágolja, többek között az, hogy már az első légköri mérések alkalmával észlelték azt a nagy mennyiségű metánt, mely egyértelműen marsi eredetű volt.

Csak akkor lehet majd biztosat tudni, ha a legújabb műszerekkel felvértezett emberes Mars missziók megindulnak a vörös bolygó felé a következő években.

tudomány mars marskutatás élet a marson élet más bolygókon


Megtekintések száma: 100946





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet