Nagy áttörés előtt állnak a magyar kutatók a vérnyomás csökkentés terén!

2018. április 6., péntek




Egy forradalmian új módszert találtak ki, ami mindent megváltoztathat.

Egy magyar kutató is közrejátszott abban a kutatásban, mely azt vizsgálta, hogy bizonyos tejfehérjék milyen hatással vannak a szervezetre.

A readingi egyetem égisze alatt a vizsgálatot fiatal magyar kutató, dr. Fekete Ágnes vezényelte le azt a vizsgálatot, mely során rengeteg minden kiderült arról, hogy a tejsavó milyen hatást képes előidézni a szervezetben, és hogy ez valóban képes kehet csökkenteni a vérnyomást.

A kutatás keretében nem csak ezt vizsgálták, hanem azt is, hogy általánosságban milyen hatással járnak az élelmiszerek a szervezetünkre.

Arra a rejtélyes összefüggésre már korábban is próbált rájönni a tudomány, hogy mi okozza azt, hogy a rendszeres tejfogyasztók vérnyomása rendszerint alacsonyabb volt az átlagnál, és kisebb eséllyel alakult ki magas vérnyomás náluk.

Amerikában is végeztek egy nagy léptékű kutatást pár évvel ezelőtt, ott azt vizsgálták, hogyan lehet vérnyomást csökkenteni táplálkozással.

Ott arra jutottak, hogy a zöldség, gyümölcs, és egyes magvak fogyasztása elért egyfajta kimutathatóan kedvező hatást, mely csökkentette a magas vérnyomás kockázatát.

Emellett felmerült a tejtermékek kedvező hatása is a vérnyomásra. Azt a tudomány már tudta egy ideje, hogy a fehérjék kis peptidekké lebomolva bioaktivitást, többek között vérnyomáscsökkentő hatást produkálnak

A hatásmechanizmus korábban azonban nem volt ismert, és most ezt szerették volna feltárni, jobban megismerni.

Ezzel ugyanis a jövőben akár komoly gyógyszereket, tablettákat tudnának előállítani, ami instant csökkentené a vérnyomást, és csak természetes anyagokból épülnének fel. Kiderült, hogy a kazein és a tejsavó óriási mértékben képes változtatni a vérnyomást.

Bizonyított kísérlet

Kettős vak, randomizált, kontrollált klinikai vizsgálatról van szó, ami szavai szerint a legerősebb kutatási fajta: ennek során precízen megtervezik a kutatást, többek között statisztikailag kiszámolják, hány emberre van szükség a bizonyításhoz.

Nyolc hétig követték az alanyokat, akik a kétféle tejfehérjét, illetve a kontrollként használt szénhidrátot véletlenszerű sorrendben fogyasztották.

Minden egyes terméket nyolc hétig kellett fogyasztaniuk, amelyeket négyhetes, úgynevezett kismosásos időszak követett, amikor nem fogyasztották az önkéntesek a vizsgált terméket – fejtette ki.

Eredményeik szerint a tejsavó körülbelül 3 higanymilliméterrel tudta csökkenteni a 24 órás szisztolés vérnyomást.

Körülbelül 8 százalékos csökkenés várható a jövőben szív- és érrendszeri betegségekben, ha egy társadalomban a tejfogyasztás megnőne, legalábbis ezt sejtik a kutatók a mérések alapján. Egyértelmű az összefüggés, és a tejsavó vérnyomásra gyakorolt rendkívül kedvező hatása.

Abban nem mindenki ért egyet, hogy ebből valóban érdemes lenne-e gyógyszereket gyártani, vagy preventíven az ételek, élelmiszerek kellő egyensúlyára kellene figyelni megelőzésként.

Mindkét tábornak vannak ugyanis megfelelő érvei, így a kérdés egyelőre valószínűleg csak a jövőben fog eldőlni, addig is érdemes észben tartania a magas vérnyomással küzdőknek, hogy érdemes sok tejterméket fogyasztaniuk.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes érdekesség egészség orvostudomány magyarsag magyraország


Megtekintések száma: 68077





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet