Nagyon ijesztő dolgot fedeztek fel a klímaváltozással kapcsolatban

2017. február 14., kedd




A természeti erők semmik ahhoz képest, amire most rájöttek a klímakutatók.

Felmelegedési ciklus

A felmelegedés kutatásának fontos momentumai közé tartozik az, hogy megértsük, hogy a múltban hogyan, és pontosan miért zajlottak le hasonló folyamatok.

Az már ismeretes, hogy a múltban számos alkalommal történt már kisebb-nagyobb felmelegedés, és ezen időszakok időintervalluma is jelentős diverzitást mutat.

Egy korábbi, prehisztorikus klímaváltozás modellje szerint a Föld átlaghőmérséklete többször nőtt már meg, melyet hirtelen erős lehűlés követett.

A tudósok most olyan dologra jöttek rá a számítások alapján, ami valósággal elborzasztotta őket.

Rájöttek ugyanis, hogy van egy hatás, melynek jelentőségét alábecsülték, bár azt eddig is sejtették, hogy a legjelentősebb a globális felmelegedés kialakulásában.

Azonban annyira jelentős, hogy mellette az összes természetes hatás és tényező eltörpül.

Ez konkrétan azt jelenti, hogy a vulkánkitörések, vagy a csillagászati okok, de még a napkitörések, vagy a nap sugárzása is elenyésző ahhoz képest, amit ez a hatás okoz.

170-szer erősebb hatás, mint bármi

Ez pedig nem más, mint az emberi tényező. A kutatások szerint számszerűsítve legalább 170-szer erősebb a hatása a Föld klímájára, mint bármi más.

Ez az első olyan egyenlet, mely képes volt matematikai alapokon számításba venni az egyes tényezők jelentőségét, és azt, hogy melyik hogyan, és milyen erővel hathat a bolygó légkörére, annak összetételére, és a globális időjárásra.

Az elmúlt hétezer évben a változásokat előidéző legfőbb erők néhány vulkán hatásán kívül főként csillagászatiak voltak, mint a Nap energiasugárzás-intenzitásának változása vagy apróbb eltérések a keringési pályában.

Ekkor, és ezek hatására jelentéktelen volt a hőmérsékletemelkedés, és alig 0,0,1 Celsius fokot nőtt 7000 év alatt

Ennek ellenére az emberi tényező nagyon jelentősen formálta át az egészet, ugyanis az elmúlt 45 évben évszázadonként 1,7 Celsius fok emelkedést idézett elő.

Gyakorlatilag nincs is ráhatása a természeti erőknek az ember mellett a globális klímára, és a katasztrófának egyértelműen mi vagyunk az okozói.

A klímakutatók nem állítják, hogy a többi tényező teljesen jelentéktelen lenne, de a jelenlegi keretek között az emberi tevékenység 170-szer nagyobb hatást fejt ki, mint a csillagászati, vagy a természeti - például vulkanikus - hatások.

Nincs elég időnk

A klímaváltozásról egyre többen azt gondolják, hogy elérkezik arra a pontra, amitől kezdve már nem visszafordítható.

Vannak olyan szakemberek is, akik szerint már az elmúlt 10 évben kialakult ez a holtpont, és már nem lehetne ezeket a folyamatokat a visszájára fordítani.

Jelen állás szerint az a legnagyobb probléma, hogy a piac, az emberek igényei, és az ipari termelés folyamatosan terjesztésre van kényszerítve, hogy ki tudja szolgálni a bolygó lakosságát.

Ezzel pedig egy olyan spirált hoznak létre, ami soha ne fog véget érni, és nem lehet idő előtt kikerülni belőle.

Globális szinten végrehajtott technológiai forradalomnak kellene végbemennie ahhoz, hogy az emberiség zéró kibocsátással is meg tudja termelni az emberek mindennapjaihoz szükséges energiát, és élelmiszert.

globális felmelegedés globális klímaváltozás tudomány


Megtekintések száma: 30744





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet