Nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy megtaláljuk a kilencedik bolygót

2016. október 23., vasárnap
2014-ben merült fel először komolyan a lehetőség rá, hogy van egy kilencedik bolygó is a naprendszer külső peremén. A kutatók most azt mondják, nagyon közel járnak ahhoz, hogy megpillantsák a titokzatos bolygót.

Alig két éve robbant a hír, miszerint a Kuiper-övben lévő objektumok furcsa mozgásából úgy sejtik, hogy egy addig ismeretlen bolygó pályája lehet a megoldás az anomáliára.

Váratlan felfedezés

Rájöttek, hogy az ott keringő törpebolygók szokatlan ívet járnak be. Ez persze lehetett volna véletlen is, a számítások azonban azóta arra utaltak, hogy lennie kell ott egy, a többinél sokkal nagyobb tömegű égitestnek, aminek a gravitációja befolyásolja a környezetében lévő bolygókat.

Aztán idén januárban egyre több professzor, és neves csillagász kezdte megerősíteni ezeket a számításokat, és a csillagász társadalom egyöntetűen kijelentette, hogy a kilencedik bolygó biztosan létezik, már csak meg kell találnunk.

Sőt, kezdték általa megmagyarázni a Földtörténeti szakaszok egyes eseményeit is. Ugyanis kiderült, hogy a titokzatos bolygó könnyen kilökhet űrtörmelékeket a Kuiper-övből, ami arra enged következtetni, hogy talán ez a planéta közvetetten felelős lehet a Földtörténet nagy fajkihalásaiért.Sejtik, milyen lehet

A csillagászok már profilozták is a rejtélyes bolygót, és vannak elképzeléseik afelől, hogy milyen is lehet.

Számításaik szerint a bolygó 10-szer nagyobb a Földnél, és ezerszer távolabb lehet a naptól, mint a mi bolygónk, vagyis ténylegesen a naprendszer külső peremén mozog.

Az is bizonyos, hogy eredetileg talán nem is a mi naprendszerünk bolygója volt, hanem egy másik csillagrendszerből sodródott át, a napunk erőteljesebb tömegvonzása által. Az is több mint valószínű, hogy elliptikus pályán kering, és jég borítja a felszínét.

Amennyiben a matematikai kalkulációk is helyesek, a kilencedik bolygó húszezer év alatt kerüli meg a napot. Vagyis húszezerszer több napból állna egy év a bolygón.

Nehéz rátalálni, de egy éven belül meglesz

Mivel a bolygó nagy, ámde nagyon messze van a naptól, rendkívül nehéz a nyomára akadni. Korábban azzal próbálkoztak, hogy a bolygó lehetséges pályáját próbálták meghatározni, hátha rábukkantak, de ez egyelőre nem hozott eredményt.

Viszont nem egy olyan távcső létezik a Földön, amely képes észlelni egy ilyen távolságban keringő bolygót, ami valószínűleg jövő év végére lesz az erre legalkalmasabb pozícióban, ha a friss pályaszámítások helyesek.

tudomány csillagászat űrkutatás kilencedik bolygó x bolygó


Megtekintések száma: 41920

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet