Nagyon messziről jöhetett a kilencedik bolygó

2017. január 17., kedd




Egy számítógépes szimulációm alapján azt sejtik, hogy a kilencedik bolygó nagyon messziről sodródhatott a Naprendszerünkbe.

Rejtélyes kőzetbolygó lehet

A kilencedik bolygó ismét hallatott magáról. Noha elég régen adtak hírt róla a kutatók, folyamatosan próbálnak a nyomára akadni.

Körülbelül 2 éve robbant a hír, hogy valóban lehet a Naprendszerben egy eddig ismeretlen, nagyobb tömegű kőzetbolygó, mely a Plútó pályáján túl kering.

Ez a bolygó lehet a legendás kilencedik bolygó, vagy ahogyan sokan emlegetik, az X-bolygó.

Bár a lehetséges pályáját sikerült meghatározni és a Kupier-öv egyes objektumainak mozgása utal a jelenlétére, még nem sikerült a nyomára akadni, de a csillagászok nem adják fel.

Sokan úgy sejtik, hogy az idei évben, azaz 2017-ben a nyomára akadnak végre, és el fog készülni az első felvétel az ismeretlen bolygóról.

Egyelőre nem tudni, merre lehet, de messziről jött

Számos különböző elmélet van annak elhelyezkedésére és eredetére vonatkozóan.

Az újonnan közzétett szimulációk viszont arra utalnak, hogy ez az égitest messziről jöhetett, a Nap tehát véletlenül kapta el.

Nemrég mutattak be egy új tanulmányt, ami egy friss számítógépes szimuláción alapul.

Annyit előre lehet sejteni, hogy a Naptól való távolsága hatalmas, és ezért is lehet az, hogy nem nagyon találjuk, és nem sikerült eddig sem észlelni, sem pedig felvételeket készíteni róla.

Egyes teóriák szerint már annyira távol lehet, hogy valójában két Naprendszer kölcsönhatása is ráhat, a miénk, és a szomszédos naprendszeré.

A méretet tekintve nagyjából tízszer lehet nagyobb, mint a Föld, a most lefuttatott 156 különböző szimuláció azonban a valószínű eredetre koncentrált, tehát nem ezen teóriákat igyekeztek visszaigazolni vagy éppen megcáfolni.

A duó szerint nagy valószínűséggel vándorló bolygóról van szó, amely eléggé közel került a Naphoz, így az befogta, és később itt tartotta, közvetlen szomszédságunkban.

Ez a szomszédság egyébként nagyon relatív,mert számunkra a Plútó is meglehetősen távolinak tűnik, ez a törpebolygó azonban mindössze 40 CSE-re található a Naptól, tehát mindenképpen óriási távolságokról van szó.

A szimulációk sem jutottak mindig ugyanarra az eredményre, 60 százalékuk azt mutatta, hogy egy ilyen vándorbolygó egyszerűen áthaladt a Naprendszeren (esetleg magával vitt egy kisebb bolygót), az esetek 40 százalékában azonban megragadt a környéken és azóta is itt kering, nagyjából a korábban megjósolt távolságban – mérete pedig nem haladja meg a Neptunuszét.

A Nibiru legendája

Egyesek úgy vélik, hogy a legendás Nibiru lehet a kilencedik bolygó, ezt azonban egyes kutatások cáfolják. Mások úgy vélik, hogy valóban ez a legendás vörös égitest lehet az, ami itt kering titkos objektumként a Naprendszerben, és még nem sikerült felfedezni.

Talán az első találkozásunk a Nibiruval egyben az utolsó is lesz, ugyanis a próféciák szerint ez fogja kiirtani az emberiséget, ugyanis neki fog ütközni a bolygónknak.

tudomány csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 100454





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet