Nagyon ritka élőlényt láttak a Hortobágyon!

2017. június 12., hétfő




Az 1870-es években kipusztult hazánkból, de időnként felbukkan.

A Hortobágy-Halastó északi, legnagyobb tóegységén, a Kondáson és a közeli V. tavon egy különleges élőlényt láttak többször is az utóbbi időben.

Ennek a madárfajnak a természetes költőállományai hozzánk legközelebb Romániában, a Duna-deltában vannak. Magyarország területén jó ideje nincsen állandó fészkelése, mivel az 1870-es években az utolsó példányok is elhagyták hazánkat.

Onnantól kezdve kipusztultnak voltak nyilvánítva Magyarországon, és csak átutazóban vannak, vagy időszakosan, és nagyon ritkán figyelik meg őket.

Ez az állat nem más, mint egy hatalmas madár, a rózsás gödény, mely egy pelikán, nem véletlen a hasonlóság.

Két fajuk él Európában. A rózsás gödény, melyet a képen is látni, és a borzas gödény, amiből még vannak egyedek Magyarországon is, a Duna-deltában, de Macedóniában is megtalálhatóak.

Igazi óriás ez a madár, ugyanis a szárnyfesztávolsága 350 centiméteres is lehet, súlya pedig 10 kilogramm.

A folyók szabályozásával, a nagy mocsarak lecsapolásával ez a madárfaj elveszítette legfontosabb élőhelyeit, egész európai állománya veszélyeztetett. Néhány évtizeden belül éppen ezért Európából is teljesen száműzve lesz, és veszélybe kerül a teljes faj is.

hazánkban ritka madárvendégnek számít, sokan látogattak már ki a Hortobágy-Halastóra, hogy megfigyelhessék ezeket a csodálatos madarakat.

OSZD MEG másokkal is!

érdekes hihetetlen érdekesség magyarország magyar állatok


Megtekintések száma: 70490





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet