Nagyon vigyázz erre a baktériumra, mert képes megtámadni a szívet is!

2018. január 21., vasárnap




Elterjedt a környezetünkben, és kifejezetten veszélyes is lehet! A Guardian is beszámolt a veszélyeiről.

Létezik egy baktérium, ami hiszed vagy sem, de nagyon is elterjedt a saját környezetünkben, így a miénkben épp úgy jelen van, mint a tiédben.

De hol él?

Nos, leginkább a földben, és a növényekben. Vannak olyan törzsei ennek a baktériumnak, amik megélnek az emberek belében is, anélkül, hogy bármilyen tünetet vagy rendellenességet okoznának.

Sőt, még egyes élelmiszerekben is megtalálható, mivel alacsony hőmérsékleten is képes viszonylag gyorsan szaporodni.

Egy friss kutatás szerint a lisztéria baktérium bizonyos törzsei szívbetegségeket okozhatnak - erről a The Guardian is írt.

A sajtokban, hideg húsételekben, zöldségekben, a halban, vagy a nem pasztőrözött tejben mindenhol minden esetben megtalálható a lisztéria baktérium.

Az esetek egy kis, de annál riasztóbb százalékában (kb 10%) a lisztéria fertőzés rámegy az ember szívére is, és nagy károkat tud okozni.

Influenza-szerű tüneteket, telítettséget okozhat, de akár súlyosabb megbetegedésekhez is vezethet, melyek a véren keresztül az egész szervezetet (szepszis) és az idegrendszert érinthetik, így akár agyhártyagyulladás is kialakulhat.

Ha nem kezelik, vagy nem veszik észre, és túl későn kezdődik el a terápia, akkor a szívet megtámadva 35%-os eséllyel halált is okozhat.

Nem árt mindenkinek résen lennie, de leginkább a szív és érrendszeri betegségekben szenvedőknek van komoly kockázatuk a lisztériiával való megfertőződésre.

nekik fontos, hogy megfelelően párolják a zöldségeket, vagy főzzék meg a húskészítményeket, így ugyanis minden baktérium és vírus elpusztul.

OSZD MEG másokkal is!

egészség egészség megelőzés


Megtekintések száma: 105750





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet