Nagyszabású virtuális szimulációban derítették ki, hogyan reagálna az emberiség a világvégére: ledöbbentek az eredményen!

2018. augusztus 22., szerda
Kíváncsi vagy, milyen megdöbbentő eredményekkel zárult a teszt? Te magad sem fogod elhinni,a tudósok is alig hitték!

Te mit tennél, ha tudnád, hogy hamarosan itt a világvége? Erre a kérdésre szeretett volna az ArcheAge nevű sokjátékos online szerepjáték választ kapni, ezért egy széleskörű bétateszt keretében szimulálták a világvégét.

Arra voltak ugyanis kíváncsiak, hogy az emberiség hogyan reagálna egy ilyen helyzetben, illetve milyen hatással lenne az egyén gondolkodására, és gondolataira.

A játékosok az elejétől fogva tudták hogy a 11 hetes teszt után minden karakterük és teljesítményük törlésre kerül. Ez azt jelentette hogy a kutatók megfigyelhették hogyan változik a viselkedés a virtuális világ végének a közeledésével.

Ez volt az első ennyire nagyszabású virtuális szimuláció, melyben az emberi viselkedést tanulmányozták, és azt, hogy hogyan viselkedne az emberiség, amikor tudná, hogy eléri majd a vég.

A kutatók anonim módon vizsgáltak összesen 270 millió gyűjtött cselekedetet.

Néhány kiugró esettől eltekintve a játékosok nem kezdtek értelmetlen gyilkolásba vagy váltak antiszociálissá a világ vége közeledésével. Épp ellenkezőleg, pont hogy szociálisabban kezdtek viselkedni.

Rengetegen találgattak, köztük a fejlesztők is, hogy hogyan fog majd az emberek többsége megbirkózni a világvége gondolatával.

A legtöbben arra tippeltek, hogy a filmekben és különféle katasztrófa blockbusterekben látott módon az emberek egymásnak esnek, fosztogatások lesznek, és eluralkodik a társadalmunkon a káosz.

Azonban a kísérleti szimuláció egy teljesen megdöbbentő eredménnyel zárult, mely talán új reményt vethet az emberiségbe.

Jeremy Blakcburn, a csapat egyik vezető kutatója szerint ugyanis az elemzett adatokból kiderült, hogy az emberek nem vadultak meg és nem váltak ösztönlényekké.

Éppen ellenkezőleg. Többet beszélgettek, több időt töltöttek egymással. Nem roppantak össze a tudat alatt, és nem is csináltak logikátlan, megkérdőjelezhető dolgokat.

„Az emberek nem zuhannak a mélybe csak nem aggódnak tovább a jövő miatt,” mondta Blackburn.

Ez sokak szerint nagyon is érhető, ugyanis az emberi jellemnek megvan a maga tartása, még rendkívül nehéz helyzetben is. Ez egyfajta evolúciós összetartás is lehet a fajunk fennmaradása érdekében.

„Nagy különbség van aközött hogy az ember úgy ültet el egy almafát, hogy tudja hogy meg fog halni, de a gyerekei még élvezhetik a fa gyümölcsit és aközött hogy a világ véget ér és nem marad meg sem az almafa se senki más.”

A szimuláció levezénylői most azt tervezik, hogy hamarosan egy olyan szimulációt is alkotnak, amiben az emberi ítélethozatal folyamatait vizsgálják. A mostani világvége szimuláció pedig rávilágított arra, hogy lehet még remény, és képesek lehetünk – ha már más nem, evolúciós túlélési szempontból is – összetartani a legnehezebb időkben.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány hihetetlen világvége kataklizma


Megtekintések száma: 26334

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet