Nan Madol titokzatos ősi romvárosa: ősi idegenek romvárosa lehet?

2023. augusztus 22., kedd




A mesterséges szigetekből és labirintusokból álló érdekes és egyben titokzatos hely ezer évvel ezelőtt egy virágzó kultúra bölcsője volt.

Mikronéziában található egy különleges romváros, mely még napjainkban is számtalan rejtélyt tartogat mind a történészek, mind a tudomány, mind pedig az egyszeri kalandorok számára, akik személyesen is ellátogatnak a vidékre.

Titokzatos szigetcsoport

A hely azért is érdekel, mert valamilyen oknál fogva a világtérképek egy része nem is jelöli a térképen, mintha egyáltalán nem is létezne.

Na persze nem kell egyből valamiféle összeesküvés elméletre, vagy boszorkányságra gondolni. Pusztán arról van szó, hogy Mikronézia 607 szigetének annyira kicsi területei vannak, hogy azok alig tesznek ki egy átlag várost.

Éppen ezért és a kesze-kuszaság miatt vannak olyan térképek még ma is, melyeken nem szerepelnek egyes szigetek.

Nan Madol titkokkal teli múltja

Nan Madolról nehéz eldönteni, hogy pontosan mi is lett volna eredetileg. Olyan, mint egy város, de mégsem. Mintha egy vallási központ lett volna, de mégsem. Mindenből van belőle egy kicsi, még sincs semmi sem.

Nem is csoda, hiszen a hely jelentése is nagyon utal az egész jelenségre, amit megtestesít: „közbeeső helyek”.

Egy mesterséges szigetekből és csatornákból álló érdekes labirintus, mely egykor virágzó politikai gyűjtőpont lehetett, és egyes történelmi feljegyzések komoly jelentőséggel bíró vallási helyszínként is emlegetik.

Az első idegenek, akik egyben a felfedezői is voltak a helynek, feltehetően még az 1800-as éveknek a legelején léptek rá a partokra. A látvány annyira csodálatos volt, hogy onnantól kezdve előszeretettel vissza-visszatértek erre a helyre.

Megfejthetetlen titkok

Nan Madol azelőtt lakott lehetett, mielőtt 1800 körül újra felfedezték, de nem tudni, pontosan kik lakták, és hogy hogyan, vagy hová tűntek el, és mi okból kifolyólag.

A Nan Madolon élő civilizáció rejtélye számtalan régész fantáziáját megmozgatta, így rengeteg neves szakember vetette bele magát a rejtély megfejtésébe. Azonban Nan Madol nem adta könnyen a titkait, így még ma is nagyon keveset tudni róla.

Az biztos, hogy vízi közlekedésre lett tervezve a sziget és a környező többi sziget is, tehát egy olyan vízszerető népcsoport élhetett itt annak idején, akik közeli kapcsolatban álltak a vízzel, és halászó életmódot is folytattak.

Rengeteg bámulatos épület és monumentális alkotás található itt, ami egy másik rejtélyt is felvet, mégpedig azt, hogy hogyan szállították ezeket ide, ugyanis a legközelebbi hely, ahol ilyeneket fel tudtak volna lelni a néhai készítők, sok-sok kilométerre volt.

Sok oszlop 5 méteres volt, és több mint öt tonnát nyomott, de volt olyan is köztük, melynek súlyát 50 tonnára becsülik. Mivel a sekély vízben egy tutaj elsüllyedne ilyen tömeg alatt, nem lehet tudni, hogyan hozták őket ide, és hogyan tették őket a helyükre.

Sok legenda kapott emiatt szárnyra az építkezéssel kapcsolatban, egyes források óriási sárkányokat említenek, amik segítségével ide hordták a méretes és súlyos köveket. Mások szerint élt itt egy testvérpár, akik isteni hatalmat kaptak, melyet a kövek mozgatására, lebegtetésére használhattak csak.

Mivel a tudomány még ma sem tudja megmagyarázni, hogyan kerültek oda a kövek, így ezek a természetfeletti magyarázatok még ma is igen népszerűek a hellyel kapcsolatban. És ki tudja, talán igazak is, hiszen nem tudhatjuk, milyen titkot rejt Nan Madol ősi városa.

rejtély rejtélyek történelem különleges helyek


Megtekintések száma: 163111





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet