Napi egy pohár ebből megvéd a bélráktól?

2016. február 13., szombat
A szőlő vörös héjában található rezveratrol a Leicester Egyetem munkatársai szerint óv a bélráktól, tehát már egy pohár vörösbornak is „lenyűgöző hatása van”.

Az „egészségedre” pohárköszöntő akár szó szerint is igaz lehet. A tudósok ugyanis felfedezték, hogy a vörösbor „csodaösszetevője”, a szív- és érrendszeri védőhatásáról ismert rezveratrol még a bélrák ellen is véd.

Már egyetlen italban lévő kis mennyiségű hatóanyag is sokkal erősebb, mint a kivonatokból készült étrendkiegészítők – magyarázzák a szakértők.

A rezveratrolról már kiderült, hogy az éles elme megőrzésében, illetve az élettartam meghosszabbításában is segít. Embereken végzett kutatások során azonban ellentmondásos eredmények születtek.

rakos-sejtek-2

A tények feltárására Karen Brown úgy döntött, hogy megvizsgálja a vörösbor hatását olyan egerekre, melyeket genetikailag bélrákra programoztak. Az állatok annyi rezveratrolt kaptak, amennyit arányaiban egy ember számára egy nagy pohár vörösbor jelent.

Sikerült megállapítani, hogy már a kis dózis jelentősen visszaszorítja a tumorfejlődést.

Dr. Brown úgy nyilatkozott a Science Translational Medicine című szaklapnak, hogy „lenyűgözté”” az eredmények, ám hozzátette, hogy az egereknél csak akkor működött a rákellenes hatás, amennyiben zsíros étrenden voltak.

bor

A szakértő úgy véli, hogy az emberek étrendje, életmódja és génjei egyaránt befolyásolják a rezveratrol hatását, valamint felvetette, hogy más növényi vegyületek is jók lehetnek erre a célra.

tudomány


Megtekintések száma: 699

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet