​Naprendszeren kívülről származó anyagot találtak az Antarktiszon

2023. január 17., kedd




Radioaktív csillagközi port talált egy nemzetközi kutatócsoport az Antarktiszon vizsgált hómintában. 

A szakértők szerint az anyag az elmúlt 20 évben kerülhetett a kontinensre, máshol a Földön csak a mélytengeri lerakódott üledékben található meg, de ez 2-2,5 millió éves. Korábban csillagászok megfigyelték már a csillagközi térben és a Holdon is

– írja az IFL Science.

A kutatók onnan jöttek rá a por eredetére, hogy a vas egy különleges izotópját találták meg benne: az itthon előforduló vas-56 26 protonnal és 30 neutronnal rendelkezik, a porban megtalálható vas-60-nak viszont van plusz négy neutronja is, és egy kicsit radioaktív.

A korábbi észlelések alapján csillagászok már korábban úgy gondolták, hogy egy szupernóvarobbanás után a Földet elég sok ilyen radioaktív por érhette el, most viszont kiderült, hogy a “porhullás” még mindig folytatódhat. 

A Physical Review Letters tudományos folyóiratban megjelent tanulmányhoz 500 kilónyi havat kellett összegyűjteniük a kutatóknak, és elemezniük azt –

nem számítottak rá, hogy megtalálják a vas 60-as izotópját.

A felfedezés után a szakemberek felderítették a lehetséges forrásokat: bár vas-60 felszabadulhat atomreaktorok és atomfegyverek által is, nem volt az elmúlt időszakban olyan jelentős esemény, ami igazolná azt a mennyiséget, amit a hóban találtak.

Ez az első alkalom, hogy ilyen radioaktív csillagközi port találtak az Antarktiszon.


Megtekintések száma: 38732





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet