Napvilágra hozták a Tejút valódi alakját: ezen a csillagászok is megdöbbentek!

2019. február 7., csütörtök




Új eredményekre alapozva teljesen más, mint hitték...

A Tejút nem néz ki máshogy, mint egy lapos űrpalacsinta, legalábbis általában így ábrázolják.

Galaxisunk újonnan elkészített és eddigi legpontosabb 3D-s térképe azonban rávilágít arra, hogy mennyire deformálódott és csavart az alakja, és még inkább lenyűgöző, mint azt korábban gondolták.

Ausztrál és kínai csillagászok egy csoportja megalkotta a Tejút "intuitív és pontos háromdimenziós képét" az úgynevezett "klasszikus cefeidák" (pulzáló változócsillagok) feltérképezésével.

Ezek a pulzáló csillagok gyorsan elégetik az üzemanyagukat és fiatalon meghalnak, és 100000-szer fényesebbek, mint a Nap.

A pulzációs időszakok és az ismert fényesség kombinációja lehetővé tette a tudósok számára, hogy a helyüket 3-5% közötti pontossággal határozzák meg.

A 3D-s térképen megjelölt 1339 klasszikus cefeida koordinátái egy nagy csavart és elhajlott galaktikus lemezt hoztak létre.

Kiderült, hogy a Tejút a külső területein fokozatosan eltorzul, amit a kutatás szerint a galaxis hatalmas belső lemeze által kibocsátott erőteljes forgóerők okoznak.

A csapat a munkájuk eredményeit a Nature Astronomy című folyóiratban jelentették meg mondván, hogy térképük "döntő fontosságú" lesz galaxisunk kinematikájának és történelmének további tanulmányozása során.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány csillagászat űrkutatás univerzum


Megtekintések száma: 50315





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet