NASA: Nem vagyunk eléggé felkészültek egy esetleges Földet veszélyeztető aszteroida krízisre

2023. március 10., péntek




A NASA és más szakemberek szerint a Föld lakossága és a kormányok nem lennének képesek elkerülni a globális katasztrófát egy esetlegesen a bolygónk pályáját keresztező aszteroida esetén.

Közelgő vész

Annak az esélye, hogy a Földünknek csapódjon egy űrszikla, elég nagy, legalábbis csillagászati léptékben. Ráadásul minden eltelt évvel egyre nő ez az esély, ugyanis már nagyon rét, több százezer évvel ezelőtt volt utoljára nagyobb kataklizmát előidéző meteor esemény a bolygón.

Ez pedig külön aggasztó, hiszen ez azt jelenti, hogy már időszerű lenne, hogy bekövetkezzen hasonló. Mindennek tetejében egyre több, a Földet a jövőben potenciálisan fenyegető űrsziklát fedeztek fel az elmúlt 10 évben.

Ott van például az egyik legveszélyesebb és legnagyobb, a Bennu üstökös, mely jelenleg ugyan még nem veszélyeztet minket, de pályája alapján olyan közel haladna el hozzánk, hogy mire ideér, még bármi lehet belőle.

NASA: nem vagyunk felkészülve

A NASA és más szakemberek ráadásul úgy vélik, hogy az emberiség még nincs felkészülve arra, hogy szembenézzen egy felénk közeledő üstökössel.

Tény, hogy a technológia meglenne hozzá, és az is tény, hogy többféle megoldás közül választhatnánk, mégsem biztos, hogy sikerülne elhárítani a becsapódást.

Egyrészt, mert itt olyan technológiákról beszélünk, melyeket steril környezetben próbáltunk csak ki, vagy elméleti szimulációs modelleken alapulnak, másrészt nincs kellő gyakorlatunk bennük. Ráadásul az is valós veszély, hogy talán túl későn vesszük majd észre a fenyegető veszélyt.

Nem először fordult már elő ugyanis, hogy egy Föld mellett túlságosn is közel elhaladó aszteroidát már csak akkor vettünk észre, mikor elhaladt mellettünk. Mi történne egy Földbe csapódó meteorit esetén?

Nincs meg a megfelelő tudás

Bár a technológia tehát megvan, a megfelelő hozzápárosult tudás már kevésbé. Egy égitest útvonalának megváltoztatásához számtalan tényezőt kell figyelembe venni.

Éppen ezért az objektum méretét és a sebességét. A szakértők szerint az adott égitest alapos vizsgálata után lehet majd csak dönteni arról, hogy pontosan milyen eszközzel kívánjuk eltéríteni.

Volt szó itt már mindenfélével egy aszteroida becsapódás lehetséges elhárítása kapcsán, még a Bruce Willis által levezényelt fúrás is sikerrel járhatna a legújabb modellek szerint, azonban ott és akkor az adott szituációt az aszteroida anyaga döntené el.

Könnyen meglehet például az, hogy az aszteroida olyan erős anyagból lesz, amit sem fúrni, sem szétrobbantani nem lehet, vagy csak nagyon nehezen.

Ráadásul a helyzeten az is ront, hogy a bolygónk körül keringő 1 millió 30 méternél nagyobb veszélyes aszteroidának csupán 1,5 százalékát találtunk meg eddig

Egy éles veszélyhelyzet esetén nem biztos tehát, hogy az emberiség képes lenne visszaverni egy a Föld felé közeledő óriási aszteroidát, és egy jó adag szerencséhez is szükségünk lenne ahhoz, hogy túléljük.

nasa világvége globális kataklizma aszteroida aszteroidák aszteroida becsapódás


Megtekintések száma: 99074





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet