Ne ess pánikba, de ausztrál kutatók bebizonyították, hogy a valóság nem létezik!

2017. június 1., csütörtök
Egy felfoghatatlan felfedezés.

Elképesztően bizarr dolgok folynak a világban, legalábbis a kvantumfizika szintjén létező kvantumvilágban.

Ausztrál kutatók olyan dolgokra jöttek rá, melyek arra utalhatnak, hogy a valóságunk egyáltalán nem az, aminek látszik. Sőt, nincs is olyan, hogy valóság...

A kvantumfizika szintjén ugyanis teljesen máshogy működnek a dolgok, mint a világunkban, amiknek a folyamatait az általános fizika tudja leírni. Egy objektum például egyszerre tud hullámként és részecskeként is viselkedni.

Ezt annak idején a híres kettős rés, vagy kétrés kísérlet során be is bizonyították.

Az akkori eredmények szinte sokkolták a kutatókat, mivel az sejlett fel belőle, hogy a részecske attól függően képes teljesen máshogy viselkedni, hogy megfigyelik-e, vagy sem.

Vagyis, ha nem nézünk bele a saját szekrényünkbe, talán nincs is belseje, mert pillanatnyilag nem is létezik, mivel nem figyeljük?

Ilyen, és ehhez hasonló kérdések vetődnek fel a különös valóságérzékeléssel kapcsolatban.

Egyesek szerint most a kutatóknak sikerült még közelebb jutniuk a megfejtéshez, de még mindig rengeteg a kérdés: sőt, úgy is mondhatnánk, hogy sokasodtak a megválaszolandó kérdések.

Sikerült egyértelműen kizárni, hogy a megfigyelt részecske nem a megfigyelő eszköz hatására viselkedik másképpen.

vagyis nem műszerek okozzák ezeket az eltéréseket. Ezzel egyértelművé vált, hogy a részecske figyeli, hogy figyelve van-e. Ez elég bizarrul hangzik, és látszólag semmi rételme nem lenne.

Kivéve akkor, ha egy szimulált valóságban élünk.

Ugyanis, ha mesterséges a rendszer, akkor minden bizonnyal takarékoskodik az erőforrásokkal, és nem jelentet meg olyan dolgokat, amikre senki sem "figyel". Vagyis egy szekrény belseje csak akkor létezik, ha bele is nézünk.

És abban a pillanatban, amikor újra nem figyeli senkit, megszűnik létezni a tér egy adott pontja.

Az elmélet egyelőre nagyon teoretikus és bizarr, ugyanakkor a kutatók felhívták rá a figyelmet, hogy tudományosan bizonyítható a kvantumvilág összefüggései segítségével.

Legalábbis egyelőre minden arra mutat, hogy ezen elmélet helyes, és a valóság, mint olyan, nem is létezik.

A nagy kérdés persze az, hogy akkor miben élünk? Valamiféle kivetített holografikus világban? Egy gigantikus és nagyon összetett szimulációban? Mi magunk is a rendszer részei vagyunk?

Ezekre a kérdésekre valószínűleg nem lesz egyhamar válasz, mindenesetre egyre többen "ébrednek fel", és kezdik lehetségesnek tartani, hogy a világegyetem nem az, aminek látszik.

OSZD MEG másokkal is! 

tudomány szimulált világ


Megtekintések száma: 211601

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet