Néhány éven, évtizeden belül bármikor bekövetkezhet, és visszaküldhet minket a sötét középkorba

2016. április 12., kedd




Hogy mi is ez pontosan? Egy a szokottnál nagyobb napkitörés, ami egyáltalán nem ritka jelenség. Mind elméletben, mind a gyakorlatban bármelyik pillanatban bekövetkezhet egy olyan intenzív napkitörés, mely az emberi technológiát a földdel tenné egyenlővé!

Az embereket közvetlenül bár nem érné a mágneses napkitörés hatása, mégis valószínűsíthető, hogy rengetegen lelnék halálukat a kitörés okozta bolygószintű technikai üzemzavarban.

Geomágneses vihar alatt a Föld mágneses terének átmeneti, nagyarányú és hirtelen megzavarását értjük, melyet napkitörések váltanak ki. Nincs bizonyíték arra, hogy nagyobb erejű geomágneses vihar érné a Földet a közeljövőben, de nem is lehet kizárni ennek lehetőségét, tehát

lehetséges, hogy minden egyes új nap egy áldás, és bármelyik pillanatban kaphatnánk egy akkora hullámot, mely lenullázná a társadalmunkat és technikai fölényünket az állatokkal szemben.

napkitores

Elég, ha az 1859-es Carrington-eseményre gondolunk, amely során egy intenzívebb fler (a naplégkör egy körülhatárolt részének hirtelen, erős kifényesedése) keltett zavart bolygónk magnetoszférájában.

Ennek hatására a távíróhálózat vezetékei szikrázni kezdtek, egyes távíróhivatalok kigyulladtak, használhatatlanná téve ezzel a Viktória-kor telekommunikációs rendszerét.

A kutatók szerint, ha egy ilyen esemény ma következne be, az sokkal nagyobb hatást gyakorolna ránk, mint a 19. század közepén.

Ma sokkal nagyobb pusztítást végezne

Ma már a kommunikációs műholdak, GPS, az internet, a telefonok és a légi közlekedés korában élünk, így ha egy óriási geomágneses vihar következne be, az technológiai értelemben visszaküldene bennünket a „sötét középkorba”.

napkitores-3

Társadalmunk és a földi élet olyannyira az elektronikus kütyük rabjává vált, hogy egyenesen sokkolná az embereket, ha hirtelen visszakerülnénk a középkorba. Totális káosz alakulna ki, arról nem is beszélve, hogy bizonyos dolgokat újra fel kellene találnunk.

A kórházakban a lélegeztető gépekre kötött betegek is meghalnának, ugyanis a napkitörés szele mindent tönkretenne.

„Mióta az 1840-es években feltalálták az elektromos távírót, az űridőjárási folyamatok alapvető hatással vannak számos mérnöki rendszer tervezésére és üzemeltetésére, legyenek ezek a Földön vagy a világűrben” – jelentette ki a konferencián Louis Lanzerotti, a New Jersey Műszaki Intézet munkatársa.

Óriási károkat okozna

Az újonnan épített eszközeinkkel, szerkezeteinkkel minddel az a baj, hogy már egymásra épülnek, és egy adott technológián alapulnak, vagyis egy ilyen kataklizma során sorra mennének tönkre a komplexebb rendszerek is.

A napvihar azonban nem csak az elektronikus eszközeinket végezné ki, hanem hatással lenne Földünk vízvezeték hálózatára is. A víz és csatornavezetékek korrodálódnának, a számítógépeken tárolt adatok teljesen megsemmisülnének.

napkitores-2

Lényegében minden nem írott, digitális emlékünk és dokumentumunk megsemmisülne.

Rengeteg kutatás anyaga semmivé lenne, és lenne olyan tudományág, amit szinte elölről kellene kezdeni kutatni az eltörlődő adatok hiánya miatt.

Az anyagi tényezők mellett sem szabad elmenni:a szakértők úgy számolnak, egy erősebb, 1-2 évig tartó geomágneses vihar körülbelül 600 milliárd – 2,6 billió dolláros kárt okozna.

magneses-vihar

Természetesen azt a tudósok is megjegyzik, hogy egy ilyen forgatókönyv megvalósulására ma egyelőre még csekély az esély, mindenesetre az amerikai kormányzati ügynökségeknek – köztük a NASA-nak – mindenképpen számolniuk kell vele, összegezték véleményüket a konferencia résztvevői.

Főleg azért is, mert az elmúlt  évezredekben nem érte komolyabb napkitörés a Földet, és éppen "esedékes lenne" egy hamarosan. Így voltaképp bármelyik pillanatban megindulhat egy óriási és végzetes kilökődés felénk, mely alapjaiban változtatná meg az emberi társadalmat.

katasztrófa tudomány világvége


Megtekintések száma: 7037





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet