Néhány másodpercbe sűrítették, hogyan fejlődik ki egy újszülött látása egy éves koráig

2017. január 21., szombat




A tudományos adatok alapján elkészített gif remekül szemléltetni, hogyan alakul ki a világról alkotott kezdetleges képünk.

Köztudott, hogy a gyermekek látása, főleg közvetlenül a születésük utáni szakasz igen változékony. Kezdetben a csecsemők szinte alig látnak valamint a világból, ráadásul azt sem úgy, ahogyan mi gondolnánk.

A több éves kutatási eredmények összegzése és elemzése alapján a tudomány jelen állása szeriont az újszülöttek csak 8-10 centiméteres távolságra látnak előre kezdetben.

Rengeteg időnek, egészen három hónapnak kell eltelnie, mire a kicsit távolabb lévő arcokat képesek lesznek felismerni, és megkülönböztetni egymástól.

Ráadásul színek helyett inkább árnyalatokban látnak, és csak lassan alakul ki a színlátás.

A látás folyamatosan fejlődik és bár a tudományos szempontból is teljesen hiteles gif csak egy éves korig mutatja a folyamatot, az valójában 2 éves korban áll meg végleg.

Az alábbi gifes animáció mindössze néhány másodpercbe sűríti bele a látás egy éves fejlődését. Döbbenetes, hogy mennyire nem látnak sokat a világból a megszületett babák, és hogy milyen sok időnek kell eltelnie ahhoz, hogy teljes értékűek lássanak, és érzékeljék a külvilágot.

Ekkor alakul ki ugyanis a tökéletes látás. Ha tetszett, OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes hihetetlen video érdekesség


Megtekintések száma: 133674





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet