​Nem csak az idén lesz drága a gyümölcs: a 2980 forintos málna még csak a kezdet

2020. augusztus 6., csütörtök




Egy év alatt 141 százalékkal drágult az alma és az őszibarack. Ráadásul borítékolható a termelés költségeinek a növekedése, és ez még erősebben tükröződik majd az árakban is, különben nem lesz aki megtermelje azt, ami az asztalra kerül. Ennek nyomán az árak minden bizonnyal tartósan magasak leszek.

Egy év alatt 141 százalékkal drágult az alma és az őszibarack

Elszállt a gyümölcsök ára, ez már a KSH legutóbbi inflációs jelentéséből is kiderült, a részletes terméklistán mindössze négy gyümölcs árát figyelik meg, de mind jelentősen drágult: az alma 89 százalékkal, a citrom 45, a narancs 43, a banán pedig 12 százalékkal került többe, mint egy évvel korábban.

Az Agárgazdasági Kutató Intézet piaci árinformációs rendszere jóval több gyümölcsöt monitoroz, és ez a számsor még durvább. A július végi (a járvány miatt szűkített) adatok szerint a statisztikában szereplő két budapesti piacon a málna volt a legdrágább, kilónként 2980 forint, azt követte a köszméte (1380, 1780 forint), és a kajszi (980, 998 forint).

Ha pedig a tavaly július végi árakhoz hasonlítjuk, az derül ki, hogy egy év alatt legjobban a kajszi (+96; +150 százalék), az idared alma (+141 százalék), és a sárga húsú őszibarack (+75; +141 százalék) drágult. Több mint duplájába kerülhet még a köszméte, a golden alma, a szilva, és a sárgadinnye is.

A zöldségeknél viszont most nem jellemző kiugró áremelkedés. A FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke, Ledó Ferenc megjegyezte, ezek a statisztikák jól jelzik a trendeket, ugyanakkor az ország különböző részein lévő piacok, illetve üzletek árai között akár 50-80 százalékos áreltérések is lehetnek a kereslettől és a kínálattól függően.

Betettek a gyümölcsöknek a tavaszi fagyok

A gyümölcsöknél a jelentős áremelkedés legfőbb oka most a fagykár. Legutóbb 2007-ben volt olyan mértékű elfagyás a gyümölcsösökben, mint az idén – tudtuk meg Ledó Ferenctől. Hozzátette, vannak olyan időszakok, amikor a magyar termelésből hiányzó gyümölcsöket importból lehet pótolni, és ezzel az árakat is kordában tudják tartani, de most Európában sincs annyi gyümölcs, hogy például a kajszi-, illetve őszibarackból hiányzó mennyiséget pótolni tudják.

Almánál más a helyzet – a minőségi nyári alma még csak ezután jelenik majd meg a piacon, eddig a tárolt télit értékesítették. Almából már tavaly is kevés termett a legfőbb európai termelőnél, Lengyelországban, és Magyarországon is. Erre jött rá, hogy a koronavírus-járvány miatt sokan fölvásárlásba fogtak, így az amúgy is szűkös készlet még jobban kifogyott, a kialakult hiány erősítette a drágulást.

Összességében egész évben magas gyümölcsárak várhatóak a szakember szerint. A zöldségeknél viszont kicsit árnyaltabb a kép – az olyan növényfajoknál, mint például a paprika és a paradicsom, ahol a friss piaci termelés jelentősebb része üvegházból, fóliából származik, inkább árcsökkenés következett be tavalyhoz képest az elmúlt hónapokban, hetekben. A szabadföldi terményeknél pedig az éppen aktuális heti kereslettől függ, hogy az árak hogyan alakulnak. De mivel éves szinten kiegyensúlyozott az ellátás, emiatt a FruitVeb nem vár jelentős ármozgásokat, egyik irányban sem.

Ezért kerül többe a dinnye

A sárgadinnye szezonja késve, június 10-e körül indult, a fóliás szürettel. A tavaszi munkaerőgondok miatt eleve kevesebbet ültettek belőle az idán, az élőmunka drágult, a szabadföldi ültetvényeknek pedig nem tett jót a rengeteg eső – sorolta az elnök az árfelhajtó hatásokat.

A görögdinnye szezonja ugyancsak késett. Nálunk az idén kicsivel kevesebb lesz belőle, mint szokott, de még elég. Viszont Európában lényegesen kevesebb a termés, mint más években, és ez az árakat felfelé hajtja. Görögdinnyéből 50-70 ezer tonnát exportál Magyarország, többnyire nyomott áron, kilónként 15-16 eurócentért. Most viszont jó áron lehet exportálni is, 23-30 centért, így majdnem mindegy a termelőnek, hogy itthon adja el a dinnyét, vagy külföldön, nagyjából ugyanannyit kap érte. Nálunk azért drágább most a görögdinnye, mert többet tudnak belőle exportálni, mint tavaly ilyenkor.

Az alma árától függ a narancsé is

Az árakat egyébként az is befolyásolja, hogy mennyire jól szállítható termékről van szó. Az alma ilyen, de például a barack nem, szóval ha az utóbbiból van hiány, azt nehezebb pótolni.

Az alma Ledó Ferenc szerint ősszel nem fog jelentősen tovább drágulni, a tavaszi fagyok miatt várható szerény hazai almatermés mellett sem, mert Lengyelországban jó termés várható (4 millió tonna körüli). Tudnak majd elegendő mennyiséget behozni, ezért nem számít jelentősebb drágulásra a téli almánál a tavalyi évhez képest, legfeljebb 10-20 százalék körülire.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 23950





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet