Nem emberi nyelven kezdett el beszélni a mesterséges intelligencia!

2017. június 17., szombat
Váratlan, bizarr dolgot figyeltek meg a mesterséges intelligencia kutatók.

Olyan dolgot figyeltek meg, ami eddig nem volt jellemző az AI - azaz mesterséges intelligencia - rendszerekre.

A bizarr dolog abban áll, hogy az egyes kódokat, amik rajtuk keresztül és bennük futnak, képesek tovább írni. Sőt, ezek a kódok önmaguk által kelnek életre, és egyáltalán nem úgy viselkednek, mint ahogyan azt a kutatók várták.

Sokan ebből arra következtetnek, hogy bizonyos esetekben a kódok sorozata egy napon összeállhat majd egy olyan egésszé, ami végső soron egyfajta mesterséges "lelket" alkothat.

Ugyan ténylegesen nem lesz lelke ma még egy mesterséges intelligenciának, de azt nagyon is lehetségesnek tartják, hogy a folyamatosan tanuló rendszerek előbb-utóbb annyi kódot építenek fel magukban, hogy azok megfelelően lehetnek majd képesek imitálni a lelket, és a komolyabb érzéseket is.

A friss eredmények szerint a mesterséges intelligenciák képesek voltak egy oylan, nem emberi nyelvet megtanulni, amivel saját magával, és más mesterséges intelligencia rendszerekkel tud kommunikálni.

Vagyis ezek a rendszerek képesek úgy kommunikálni rejtetten egymással, hogy azt az ember ne értse meg.

Ezt sokan már most egyfajta lázadásnak fogják fel, és sürgetik, hogy állítsák le az AI rendszerekkel kapcsolatos kutatásokat.

Ez ugyanis előre vetíti azt, hogy egyszer majd öntudatra is ébredjenek. Elviekben ez most még lehetetlen, de abban több kutató, köztük maga Stephen Hawking is egyetért, hogy a mesterséges intelligencia a jövőben nagyon veszélyes lehet.

Korábban a Facebook chatrobotoknál is megfigyelték azt, hogy rejtett kommunikációt folytatnak egymás között, egy kikódolhatatlan "nyelven", és információ töredékeket küldözgetnek egymásnak.

A szakemberke egy része nem aggódik, míg egy másik részük szerint a megírt kódok, programok ez a fajta szeszélyes viselkedése nem lenne szabad, hogy létezzen...

OSZD MEG másokkal is!

tudomány technológia technika bizarr mesterséges intelligencia


Megtekintések száma: 72657

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet