Nem fogod elhinni, hogy mit is látsz valójában: nem egy emberi lényt

2017. január 13., péntek
Kína új mérföldkövet ért el, a világ pedig csak ámul rajta.

Bionikus robotoké a jövő

Ha még nem találtad ki, nem egy igazi hús-vér emberi lény látható a képen, hanem egy mesterséges intelligenciával ellátott bionikus robot. Elképesztő, hogy hová fejlődött a technológia.

Kína és Japán mindig is az élen jártak a különféle robotika fejlesztések területén. Nem hiába, itt gyártják - főleg Japánban - a legtöbb technikai kütyüt, és újdonságot.

Annak idején az első komolyabb fejlettségű robotot is itt építették meg.

Kína azonban nem csak a robotok funkciójának és tudásának a terén remekelt az utóbbi időben, hanem képesek voltak olyan külsőt, olyan formatervet létrehozni, mely sokkal közelebb hozza még a technofób emberekhez is ezeket a mesterséges "lényeket".

A videóban látott bionikus nő teljes egészében az emberiség "terméke", noha már majdnem olyan hatást kelt, mintha egy valódi személlyel beszélne az ember.

Jia Jia, a robotnő

A robotnőt el is nevezték, Jia Jiának hívják, és úgy hivatkoznak rá, mint az ország első, valódi emberi robotjára.

Hogy vajon átmenne-e a Turing-teszten, az persze nagy kérdés, de a megjelenés, és az első benyomás, amit tesz, nagyon is emberi, és különleges.

Nem csak arra képes, hogy különféle rögtönzött beszélgetésekbe kezdjen az emberrel, hanem arra is, hogy arckifejezéseket vegyen fel az arca, mintha valóban érzelmi reakciói lennének.

Egy pillanatnyi hatásszünet sincs, hisz a benne lévő elemek, a processzorok és egyéb számítóegységek az emberi szervezetnél is gyorsabban reagálnak a külső ingerekre.

Ha a jövőben továbbfejlesztik, hamarosan olyan lehet, mint egy igazi szuperember, azzal a különbséggel, hogy nem él, nem lélegzik, de ugyanúgy néz ki, és viselkedik, mint mi.

A jövőben munkába állhatnak

A Jia Jiához hasonló robotok rengeteg ember munkáját átvehetik a jövőben. Már korábban is beszámoltak olyan tervektől, hogy egyes hotelek teljes személyzetét robotokra cserélnék az elkövetkező években, és a próbaüzem sikerességétől függően máshol is bevezetnék ezt a módszert.

Ma már elmondhatjuk, hogy aligha lehet megtapasztalni a különbségeket a modern technológia szuperfinom robotjai, és az átlagember közötti különbségeket.

Sokak szerint már csak alig 10 évre van szükség, hogy több helyne átvegyék a munkáinkat, és levegyék a terhet a vállunkról. Sokan negatívan gondolnak a robotokra, mert elveszk az emberek munkáját.

Azonban egy szép és új világban a robotok rengeteg veszélyes munkában is helyettesíthetnek minket, mint például a bányászat, vagy a rendőri, és tűzoltói munka.

Arról nem is beszélve, hogy ezzel idővel meg fogják teremteni az alapjövedelem feltételeit a modern társadalmakban.

tudomány technológia technika robotika robotok


Megtekintések száma: 55989

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet