Nem is a jéghegy okozta a Titanic vesztét, hanem valami egészen más?

2017. január 3., kedd




Újonnan feltárt bizonyítékok utalnak arra, hogy nem jég, hanem valami más, egy eddig ismeretlen tényező okozhatta a katasztrófát, melyre végre fényt deríthettek.

Újabb rejtély merült fel a Titanic tragédiája kapcsán. Az 1912. április 14-én éjfél előtt jéghegynek ütköző óceánjáró katasztrófája még most is sokszor viták tárgya, ugyanis nem egyértelmű még ma sem, mi okozta a tragédiát.

Az utóbbi években rengeteg dologról bezséltek már az emberek. Fénytörési jelenségről, a hajótest lemezeinek hibás szegecseléséről, vagy éppen arról, hogy a kapitány nem megfelelő manővert rendelt el a jéghegy kikerülése érdekében.

Mások pedig úgy gondolják, hogy ezek a tényezők mind együtt vettek a tragédiához.

Nemrégiben azonban a White Star Line elsüllyedt hajójának végzetes éjszakájáról egy új elmélet látott napvilágot, mely alaposan felborzolta a kedélyeket.

Az elmélet ugyanis azt állítja, hogy nem a jéghegy, és nem is a hajótest szegecselése volt a tragédia fő oka, hanem egy tűz.

Senan Molony újságíró, aki 30 éve tanulmányozza a Titanic katasztrófáját, olyan fotókat vizsgált, amiket a hajó fő villamosmérnökei készítettek közvetlenül az előtt, hogy a Titanic április 10-én kifutott tesztútjára a belfasti kikötőből.

Molony csaknem kilenc méteres fekete foltokat fedezett fel, épp azon a területen, ahol a jéghegy később felszakította a hajótestet. Szakértők igazolták, hogy a foltok egy tűz nyomai, ami az egyik kazánteremben ütött ki.

Vagyis az elméletet valóban alátámasztja ez a néhány archív fotó, mely megmagyarázza miért volt annyira gyenge, és kevésbé ellenálló a hajó acélrésze pont azon a részen, ahol a jéghegy nekiütközött.

A tűz feltehetően még a Titanic egyik tesztútja során keletkezhetett, vagy az építés utolsó szakaszában.

A White Star Line pedig mindent megtett annak érdekében, hogy soha ne derüljön ki, hogy tűz gyengíthette meg az acélt, mivel ez felelősségre vonásokkal járt volna.

Ráadásul talán az sem lehetett véletlen, hogy a Titanic fordítva állt meg a southamptoni kikötőben. Így ugyanis a felszálló utasok és a sajtó sem szúrhatta ki a hajó túloldalán látható, észrevehető sötét foltot.

Vagyis a jéghegy azért tett akkora kárt a hajótestben, mert tűzben meggyengült az acél. Molony azt mondja, hogy ezeket a foltokat eddig senki sem vizsgálta.

Az újságíró megkérdezett anyagszakértőket, akik szerint, egy akkora tűz, amekkorára a nyomok utalnak, nagyjából 75 százalékkal gyengíti meg az acélt.

katasztrófa rejtély rejtélyek történelem titanic


Megtekintések száma: 79020





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet