Nem is létezik tudat Daniel Dennett kognitív tudós szerint

2021. december 22., szerda




A szakember elmondása alapján több milliárd biológiai "robot" együttes hatása a tudat illúziója. De vajon miért gondolja így? Olvasd el a cikket, nagyon tanulságos!

Elképzelhető, hogy az emberi agy egyáltalán nem is különleges. Sőt, talán mindaz, amit mi valóságnak érzékelünk, nem maga a valóság, és a tudatunk sem valós, hanem egyfajta illúzió?

A BBC Radio Daniel Dennett kognitív szakemberrel beszélgetett, ahol a szaki elmondta, hogy a biológia önmagában bebizonyítja, hogy a tudat nem egy önálló dolog, hanem egy soktényezős illúzió.

Az emberi agy ugyanis egy számítógép módjára sok elemből áll össze, mint egy hatalmas gép.

Milliárd alkatrész és sejt alkotja, melyek egyfajta biológiai robotként funkcionálnak, és hajtják a nagy kerek egész fogaskerekeit.

Ezen folyamatok együtteséből áll össze az, amit mi ma tudatként ismerünk, és fogadunk el.

A tudós egy interjúban azt mondta, hogy semmi különös nincs az intuícióban. Az egész csak annyi, hogy tudunk valamit anélkül, hogy tudnánk, hogy jöttünk rá.

Az agyunk százmilliárd neuronból épül fel, molekuláris gépek alkotják, ezek az agysejtek. A tudós szerint az emberek nem egyszerű robotok, hanem olyan robotok, melyke több milliárd apró robotból állnak.

A tudat kérdése innentől szerinte már lényegtelen, mert olyan tudat nincs, amilyen tudat alatt a jelenlegi fogalmaink definiálják az embert magát.

A tudat tehát ha van is, nem valóságosabb a virtuálisan, mesterségesen kreált gépek tudatánál.

Az agynak nem kell értenie, hogyan működik az agy. Az agyunk azonban több száz millió éven át fejlődött, ugyanúgy, mint a testünk.

A tudatunkról azt gondoljuk, hogy valóságos és fontos, de igazából nem olyan nagy dolog.

Ha igaz a szakember állítása, akkor az emberi tudatot talán teljesen más megközelítésből kellene vizsgálni, és sokkal könnyebben megértenénk az emberi mivoltunkat is.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány tudat spirituális filozófia elme ereje


Megtekintések száma: 885251





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet