​Nem lehet meghosszabbítani a lejárt védettségi igazolványokat

2021. április 23., péntek




Egy információs számon közölték ezt a lap szerint. Írásos válaszban azonban ezt még egyelőre nem erősítették meg.

Március közepétől kapják meg a védettségi igazolványokat azok, akik már átestek a koronavírus-fertőzésen, vagy beoltották őket. Azoknak, akik átestek a fertőzésen, a kártyán szerepel egy dátum is, hogy meddig érvényes az igazolvány. 

Ez abban az esetben, ha valaki regisztrált fertőzött volt, tehát a fertőzöttsége szerepel a hivatalos állami egészségügyi nyilvántartásban, az EESZT-ben, 6 hónapot jelent. 

Akinél viszont utólagosan elvégzett ellenanyag-vizsgálat bizonyítja be, hogy átesett a koronavírus-fertőzésen, az 4 hónapra kapta meg a védettségi igazolványt.

A beoltottak védettségi igazolványán azonban nem szerepel érvényességi idő, csak az a dátum, amikor megkapták az első oltást. Tehát, nekik lényegében mindegy, mikor használják fel a kártyát.

Eddig nem igazán volt arról információ, hogy mégis mit lehet kezdeni a védettségi igazolvánnyal, Orbán Viktor azonban a péntek reggeli rádóinterjújában elárulta, mihez lesz majd szükség erre a kártyára. 

A kormányfő azt mondta: 4 millió beoltottnál azok számára jön el a lazítások újabb köre, akik már rendelkeznek az igazolvánnyal. 

Megnyílnak a színházak, a tánc- és zeneművészeti események, a mozik, az edzőtermek, fitnesztermek, az uszodák, a jégpályák, a játszóházak, az állatkertek, a vadasparkok, a kalandparkok, a vidámparkok, a könyvtárak, a sportesemények, illetve kinyithatnak a szállodák és a vendéglátóhelyek belső helyiségei. Ezeket pedig csak védettségi igazolvánnyal lehet majd látogatni.

"Logikus lenne, hogy azok védettségi igazolványát, akiknek még igazoltan magas az ellenanyagszintjük (...), meghosszabbítsák a lejáratot követően. Erre azonban nincs lehetőség"

- írja a lap.

A cikk szerzője azt írja, bár írásos kérdésére még nem válaszolt a kormányzati koronavírus-információ, az egyik információs számon ügyfélként sikerült megtudnia, hogy

a lejárt határidejű védettségi igazolvány nem hosszabbítható meg.

A lap szerint ez azért is különös, "mert az igazolt fertőzötteknél akkor is a gyógyulás időpontjától indul a 6 hónap, ha utána akár még hónapokkal később is készült, és szerepel az EESZT-ben olyan molekuláris és szerológiai lelet, ami szerint az IgG-ellenanyagszint pozitív volt".

Ugyanakkor azt is megjegyzik, hogy az is kérdés, önmagában az ellenanyagszint jelez-e védettséget.

Azt is hozzáteszik, hogy "amíg a védettségi igazolványról szóló hivatalos szabályozás szerint az EESZT-ben nem szereplő volt covidosoknak éppen ez az – egyébként 11 ezer forintba kerülő – ellenanyag-vizsgálat az út az igazolvány megszerzéséhez, érthetetlen, hogy a hivatalos állami nyilvántartásban is szereplő ellenanyagszint alapján miért nem lehet a lejárt vagy hamarosan lejáró igazolványok érvényességét meghosszabbítani".

"Azt persze elméletben bárki megteheti, aki korábban igazolt fertőzött volt, hogy a védettségi igazolványa lejárta után kifizeti az ominózus 11 ezer forintot az ellenanyag-vizsgálatra, és további 3000 forint megfizetésével kér egy új védettségi igazolványt"

- írja a Telex.

Azt is hozzáteszik, ezt a koronavírus információs telefonszámon is megerősítették, amikor ügyfélként megkérdezték, hogy ezt az egyébként nem igazoltan fertőzötteknek kitalált megoldást választhatják-e a fertőzésen igazoltan átesettek is.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 25997





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet