​Nem ott van a Naprendszer közepe, ahol sokan hiszik

2020. július 8., szerda




Sokan úgy képzelik, hogy a Naprendszer középpontja éppen a Nap közepében található, holott a valóságban nem teljesen ott fekszik.

Egy új vizsgálatban a szakértők minden korábbinál precízebben, 100 méteres pontossággal határozták meg rendszerünk középpontját 

– írja az Inverse.

A Naprendszernek is megvan a maga tömegközéppontja, amely körül az égitestjei keringenek. Meglepő módon ez a központi tömeg nem csillagunk közepén található. 

Ennek oka az, hogy a többi objektum gravitációja is hat a Napra, amely így kissé eldeformálódik. Rendszerünk tömegközéppontja így kicsivel a csillag felszínén kívül helyezkedik el, hogy pontosan hol, azt azonban eddig nem mérték fel.

Michele Vallisneri, a Kaliforniai Műszaki Egyetem munkatársa és kollégái tanulmányukban azt írják, 100 méteres precizitással sikerült azonosítaniuk a középpontot, ami ilyen méretek mellett lenyűgöző eredménynek tekinthető.

A szakértők a pulzárokat hívták segítségül, azaz olyan gyorsan forgó maradványcsillagokat, melyek jól mérhető sugárzást bocsátanak ki. 

Ezen sugárzás elemzésével a kutatók pontosabb becslést tudtak adni arra, hogy a Föld milyen messze fekszik a Naprendszer egyes objektumaitól, így a tömegközéppontjától is.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 59995





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet