Néma az űr, vagy csak rossz irányban keresgélünk?

2017. április 25., kedd
Megdöbbentő eredmények a SETI korábbi felvetésén alapulva.

Az elmúlt időszakban egy minden eddiginél nagyobb, és átfogóbb elemzést készítettek az űr egy részéről, idegenek, fejlett civilizációk után kutatva.

Azonban a kapott eredmények - egyelőre - nem támasztják alá, hogy nem vagyunk egyedül a világban.

Fontos már most előre hangsúlyozni, hogy nem arról van szó, hogy ne lenne élet az univerzumban. A kutatók számtalan helyen találtak már élhető bolygót, sőt, a legújabb elemzések szerint kismillió életre alkalmas bolygó létezhet a világegyetemben, melyből több százon lehet valamilyen szintű élet.

Azonban a fejlett, technológiai civilizációk léte már annál inkább kérdéses lehet, legalábbis egyes kutatások szerint.

A SETI munkatársai ugyanis korábban felvetették azt, hogy talán lézerek, és lézeres rendszerek nyomai után kellene kutakodni, mert ezeket használhatják feltételezhetően az idegenek.

Mivel a tudósok semmit sem találtak, sokan szomorú következményeket vontak le az egészből.

Az új vizsgálatban a tudósok nagyjából 5 600 csillag fényét vizsgálták meg a Tejútrendszerben, melyek közül 2 000-hez tartozhatnak meleg, Föld-szerű bolygók. Az elemzés során nem sikerült kimutatni semmi figyelemreméltót.

Ez két dolgot jelenthet: vagy azt, hogy a fejlett idegen civilizációk nem használnak lézereket, vagy azt, hogy a vizsgált rendszerekben nincsenek is jelen.

"Nem találtunk efféle lézerkibocsátást a nagyjából 5 600 csillag bolygórégiójának egyikében sem" - jelentették ki.

Azonban mások ezt nem veszik kudarcnak. Szerintük az, hogy nem akadtunk lézersugarak nyomára, még nem jelent semmit.

Ez olyan, mintha egy sivatagban nézelődve próbálnánk esőerdők után kutatni, és több órán át bolyongva sem találnánk, majd kijelentenénk, hogy nem léteznek esőerdők a Földön.

Az analízis nem mutatta ki a lézer jelét, ennek ellenére nem zárhatjuk ki a földön kívüli élet létezését. Az eredmény akár azt is jelentheti, hogy a többségében 326 fényévnyire elhelyezkedő rendszerek potenciális lakói egyszerűen nem használnak efféle sugárzást.

Ettől még lehet fejlett civilizáció abban a térségben, csak teljesen más alapja van a technológiájuknak, de az is elképzelhető, hogy valamiért bujkálnak más civilizációk elől.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 40383

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet