Népességválság: még a mi életünkben megfeleződhet a magyar lakosság

2016. december 17., szombat
A magyar népességcsökkenési válság tovább fog gyűrűzni az elkövetkező 40-50 évben. Még mi is megérhetjük, hogy a magyar lakosság 5-6,7 milliós létszámra csökken le.

Fél millióan már hivatalosan hiányoznak

Mind ismeretes, a magyar lakosság évről-évre egyre csak csökken. Már nem vagyunk 10 millióan sem, de sok helyen még egy ekkora létszámmal hivatkoznak ránk, illetve szeretünk hivatkozni magunkra.

Azonban az utóbbi években drasztikus elvándorlás folyt, melynek során még hivatalos adatok szerint is 500.000 ember elhagyta az országot, külföldre távozott.

Sokak szerint azonban a nem hivatalos adatok még ennél is jóval nagyobb számot jelenthetnek, közel egy, másfél millió elvándorolt embert.

Abba most nem mennénk bele részletesen hogy ennek milyen politikai okai voltak, és hogy az egyes kormányok mennyire játszottak szerepet ebben az elvándorlási folyamatban, de minden bizonnyal komoly tényezőnek számítanak a népességcsökkenési válság továbbgyűrűzése szempontjából.

Drasztikus népességcsökkenés

Az elmúlt harmincöt évben összesen 882 ezer fővel csökkent hazánk népessége. Ebből félmillió csak az elmúlt 4-5 évben tűnt el. Vagyis az elvándorlás és népességfogyás üzeme iszonyatosan nagymértékben felgyorsult.

Ezen az sem segít, hogy a magyar társadalom szép lassan teljesen elöregszik. A fiatalok ugyanis a rossz megélhetés, a több lehetőség csábító képének hatására elhagyja az országot, így a lakosság átlagolva is egyre öregedik.

Egy öregedő társadalom alatt pedig idővel borzalmas dolgok fognak történni gazdasági szinten.

Megfeleződik az ország lakossága 40-50 éven belül

Nemrég népesség kutatást végeztek hazánkban, mely riasztó eredményeket hozott ki a fentebb ismertetett tények ismeretében.

A kutatóintézet népesség-előreszámításában három lehetőséget vázoltak fel: az alapváltozat szerint 2060-ban várhatóan 7,9 millió fő körül alakul az ország népessége. A különböző hipotézisek alapján ugyanakkor a legmagasabb várható népességszám 8,690 millió fő, a legalacsonyabb pedig 6,7 millió fő lesz 44 év múlva.

A legtöbb népességkutató szerint hacsak nem történik valami változás, akkor 44-50 év múlva valószínűleg a magyar lakosság majdnem hogy meg fog feleződni.

A népességfogyás ráadásul már most is évről évre erőteljesebb: míg az 1980-as években átlagosan 16,2 ezer fővel csökkent évente a magyarok lélekszáma, az ezredfordulót követő tíz évben az éves népességcsökkenés 35,8 ezer főre nőtt, 2010 óta pedig átlagosan évi 38 800 főre emelkedett.

Összeomlik a nyugdíjrendszer és a társadalom

Az elöregedő társadalom, és a kivándorló még tehetős, életerős fiatalok kivándorlása együttesen hozhatja majd el azt, hogy a nyugdíjrendszer először megroppan, majd teljesen összeomlik. Ugyanis nem lesz gyakorlatilag senki, aki eltartsa a nyugdíjasokat, és fennmaradjon a nyugdíjrendszer.

A kormány egy ideig emelni fogja az adókat, egy ponton túl viszont már befizethetetlenné fognak válni, és nem lesz más forrása, hogy pénzt szedjen be, és a nyugdíjra költsön belőle.

És hogy mi lesz akkor? Nos, ez a legijesztőbb. Mert senki sem tudja, de teljese sebességgel robogunk efelé a végkifejlet felé…

érdekes érdekesség


Megtekintések száma: 21167

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet