Neurális interfészen dolgozik az amerikai hadsereg

2016. január 24., vasárnap
A DARPA olyan idegi interfészen dolgozik, amely direkt kapcsolatot teremthet az emberi agy és egy számítógép között.

[dropcap]A[/dropcap]z Egyesült Államok DARPA nevezetű kutató egysége egy olyan különleges agyi implantátum fejlesztésén dolgozik, mely lehetővé tenné, hogy puszta gondolatokkal lehessen irányítani a számítógépes rendszereket.

Az ügynökség emberei Kedden számoltak be a nagy bejelentésről, mely hatalmas technológiai előrelépést jelenthet majd a jövőben.

neuralis-interfesz

A tervezett idegi interfész beültethető lesz, és nagy jelfelbontású kapcsolatot tud majd létesíteni az emberi idegrendszerrel. Egyfajta kapocs lesz a digitális világ, és az emberi agy között.

A DARPA kütyüje bináris kódra fordítaná le az agy elektrokémiai jeleit, hogy így az közvetlenül kommunikálhasson az erre alkalmas számítógépekkel. A projektet az ügynökség neurális rendszerek tervezésével foglalkozó programjának (NESD) költségvetéséből finanszíroznák.

„A ma elérhető agy-számítógép interfészek meglehetősen megbízhatatlanul működnek: mintha két szuperszámítógép próbálna beszélgetni egy lassú és elavult modemen keresztül." – magyarázta Phillip Alvelda, a NESD program menedzsere.

neuralis-interface

"Képzeljék el, mire lehetnénk képesek akkor, ha sikerülne tovább fejlesztenünk a technológiát, és így valódi kapcsolatot teremteni az emberi agy és a modern elektronikai eszközök között.”

A DARPA szerint az interfészt a gyógyításban is hasznosíthatnák: egy, az agy és egy számítógép közötti direkt idegi link segítségével például visszaadhatnák a vakok látását.

A technológia egyébként nem új, számos fejlesztőcég próbálkozik hasonló megoldások kifejlesztésével, de a jelenleg rendelkezésre álló interfészek csak gyenge jelfelbontást tesznek lehetővé.

tudomány technológia technika


Megtekintések száma: 7385

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet