Nézz fel az égre, különleges üstököst fogsz látni! OSZD MEG másokkal is a hírt!

2017. április 2., vasárnap
A Föld közelében halad el ezekben a napokban, és egy átlagos távcsővel, vagy akár szabad szemmel is látni lehet majd zöldes fényben úszni.

A Napot 5,4 évenként megkerülő 41P/Tuttle-Giacobini-Kresák (TGK) üstökös most halad el a Földünk mellett. Április elsejétől látni lehet az égen, és bár Április végéig kitart, a legjobban Április első napjaiban lehet majd megfigyelni.

A Földről mindösszesen 21 millió kilométerre halad el.

Lassan fog távolodni, és mivel a Nap felé halad tovább, egy hatalmas világít pontként lesz megfigyelhető.

Egy átlagos távcsővel könnyen megfigyelhető lesz, de akik szemfülesebbek, azok akár szabad szemmel is láthatják majd a különleges üstököst.

Az 1,4 kilométeres átmérőjével a szerényebb méretű üstökösök közé tartozó égitest április 12-én közelíti meg legjobban – körülbelül 160 millió kilométerre – a Napot, és bár április végéig látható lesz a Földről, az ideális idő a megfigyelésére április 7-8-ig tart.

Az üstökös nagyon különleges, mivel jégből és porból áll, ami csillogó zöldes színben fluoreszkál az űrben, így hamar és könnyen felismerhető lesz az égbolton.

Az üstököst még 1958-ban fedezték fel, de csak nagyon kevésszer sikerült megfigyelni, így legközelebb 1907-ben, majd 1951-ben tűnt fel a megfigyelők szeme előtt.

Feltétlen nézz az ég felé éjszaka, hogy megtaláltad a csillagok között barangoló gyönyörű üstököst.

Ha elszalasztod, legközelebb 2022-ben fogod újra látni.

OSZD MEG másokkal is!

érdekes érdekesség űrkutatás csilalgászat


Megtekintések száma: 298140

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet